Veliteľskú budovu na ČSA 7 v Banskej Bystrici čaká komplexná rekonštrukcia

SPRÁVY
2 /

Vláda SR schválila v strede týždňa začatie verejného obstarávania stavby – rekonštrukcie Veliteľskej budovy v Banskej Bystrici. Historická budova pôvodne z roku 1938  patrí rezortu obrany a predpokladané náklady sú vo výške 12,887 milióna eur. Je to národná kultúrna pamiatka.

Objekt  bude po rekonštrukcii slúžiť zamestnancom ministerstva a príslušníkom Ozbrojených síl SR. Minister obrany Robert Kaliňák a minister životného prostredia Tomáš Taraba majú zabezpečiť celý proces verejného obstarávania.

Robert Kaliňák

Robert Kaliňák

Budova má zastarané technológie

Dôvodom veľkej rekonštrukcie je nevyhovujúci stavebno-technický stav objektu so 4 nadzemnými podlažiami,  suterénom a čiastočne využívaným podkrovím. Plášť  budovy a výplňové konštrukcie otvorov nespĺňajú súčasné technické parametre požadované pre znižovanie energetickej náročnosti objektov. V objekte je viacero prevádzok a slúži prevažne ako administratívna budova s skladmi, údržbárskymi dielňami, pôvodnou  kuchyňou a pod.

Budova má zastaranú technológiou pre vykurovanie a prípravu teplej vody, jednotlivé rozvody vody, kanalizácie, vykurovania a elektriky sú v nevyhovujúcom stave.

Veliteľská budova v Banskej Bystrici

Veliteľská budova v Banskej Bystrici

Je treba zrekonštruovať strechu, opraviť fasádu, vymeniť alebo repasovať okná na budove, ktoré prejdú remeselno-umeleckou obnovou, vytvorí sa bezbariérový vstup. Pribudnú aj sklady zbraní a chránené priestory  pre bezpečnosť objektu a technických prostriedkov.

Spracovaná projektová dokumentácia rieši modernizáciu kompletných vodovodných a kanalizačných rozvodov po úroveň podlahy 1. podzemného podlažia. Pôvodný výťah vrátane technológie umiestnenej v šachtách sa demontuje a nahradí novým. V exteriéri a interiéri budovy bude nainštalovaná pojazdná plošina pre imobilné osoby.

História objektu na ČSA 7

Budova Zborového veliteľstva Československej armády dokončená v 1939. Stojí na mieste stavebného závodu A. Peierbergera. a bola postavená podľa projektu českého architekta Jaroslava Rösslera.

Po vzniku Slovenského štátu v roku 1939 sa budova stala sídlom Slovenskej armády. Od jari 1944 a počas Slovenského národného povstania tu sídlila Slovenská národná rada.  Odtiaľto sa organizoval vojenský odboj proti fašizmu v SNP a opätovné formovanie Československej armády.

Ján Golian

Ján Golian

Náčelníkom štábu Veliteľstva pozemného vojska v Banskej Bystrici bol generál Ján Golian, ktorý sa zapojil do príprav Povstania pod heslom „Začnite s vysťahovaním!“

Z tejto budovy zaznel pamätný hlas Mirka Vesela, ktorý bol s bratom Milanom iniciátorom a aktérom obsadenia budovy vtedajšieho Veliteľstva pozemného vojska v Banskej Bystrici. Tiež bol signatár Proklamácie s slovenským vojakom a Proklamácie k slovenskému národu, ktorými bolo vyhlásené Povstanie.

Mirko Vesel

Mirko Vesel

V súčasnosti v budove na ČSA 7 sídli Spoločné operačné veliteľstvo OS SR.

Zdroj: (tom) a TASR , Foto: ilustračné a archív