Večerné spoje MHD v Sásovej dnes predĺžili, pribudla aj nová ekologická taxislužba

SPRÁVY
0 /

Zvolenský dopravca prevádzkujúci banskobystrickú MHD zavádza od dnes nové večerné spoje. Ide o linky č. 26 a 28, ktoré oficiálne končili na začiatku sídliska na zastávke Pod Bánošom. Po našom upozornení sa predĺžili až po Rudohorskú dolnú, no od pondelka platí nový cestovný poriadok, ktorý ešte viac vychádza v ústrety cestujúcej verejnosti.

Posledné večerné autobusy č. 26 a 28 jazdili donedávna iba po zastávku pod Bánošom. Cestujúci museli vystúpiť na začiatku sídliska, do Sásovej sa prakticky vôbec nedostali. Po našom upozornení dopravca SAD Zvolen zasiahol a od 7. februára dostali vodiči pokyn, aby cestujúcich zaviezli aj na ostatné zastávky, konkrétne Starohorskú rázcestie, Tatranskú, Rudohorskú hornú a dolnú. Vtedy nám zvolenský prevádzkovateľ MHD okrem iného napísal:

„Na základe podnetov cestujúcich bola podaná na Mesto Banská Bystrica žiadosť o zmenu cestovného poriadku k 23. februáru 2020, avšak už od dnešného dňa (t. j. piatok 7. februára, pozn. red.) bude platiť pre všetkých vodičov posledných večerných spojov na linkách 26 a 28 (s konečnou zastávkou „Starohorská pod Bánošom“) pravidlo rozvozu cestujúcich až po zastávku „Rudohorská dolná.“

SAD Zvolen ďalej uviedol, že sa vynasnaží, aby bolo cestovanie na linkách 26 a 28 pre verejnosť čo najpohodlnejšie. A to sa aj deje, pretože od pondelka 23. februáraposledné večerné spoje predĺžené ako novo nasledujúce až po zastávku SAD. Čiže cez pracovný týždeň sa zavádzajú tri nové linky č. 26 a č. 28 s odchodmi o 22.35, 22.55 a 23.20 hod. od zastávky Pod Bánošom cez Starohorskú rázcestie, Tatranskú. Rudohorskú hornú, Rudohorskú dolnú, Starohorskú otočku, rázcestie Kynceľová až SAD a cez víkend budú premávať cez tieto uvedené zastávky dve nové linky s odchodmi s Pod Bánoša o 22.51 a 23.31 hod. Cestujúci tak budú môcť nielen na týchto zastávkach vystúpiť, ale aj na novo nastúpiť a odviesť sa v rámci Sásovej, respektíve až ku Kynceľovej rázcestie alebo až po zastávku SAD, odkiaľ to majú pár minút pešo do mesta cez Partizánsku cestu.

Do Banskej Bystrice zároveň prichádza aj nová taxislužba EcoTaxi. V našom meste síce funguje viac ako 10 taxislužieb, avšak táto sa líši od ostatných. Využíva totiž automobily na hybridný pohon, čo je kombinácia elektromotora a bežného motora. Sú oveľa šetrnejšie k nášmu životnému prostrediu a samozrejme aj tiché a komfortné. K dispozícii je nonstop 24 hodín 7 dní v týždni. Eco Taxi zavádza nielen ekologický spôsob prepravy, ale zároveň aj ekonomický. Ceny sú tak v niektorých prípadoch lacnejšie o viac než 50 centov za jazdu v meste.

Autor: (cb), Foto: ilustračné