Vakcinačné centrum vo FNsP F. D. Roosevelta dočasne pozastaví svoju prevádzku

SPRÁVY
17 /

Prevádzka vakcinačného centra pri Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici bude vzhľadom na maximálnu snahu nemocnice zabezpečiť čo najvyšší rozsah zdravotnej starostlivosti, vrátane plánovaných operácií od pondelka 18. októbra 2021 dočasne pozastavená.

Od 18. októbra 2021 sa očkuje v Novamede

Aktuálnu situáciu vysvetľuje  koordinátorka vakcinačného centra MUDr. Martina Flašková.

Vo vakcinačnom centre denne jeho prevádzku zabezpečovalo minimálne  13 zdravotníkov, ktorí nám potom chýbali na oddeleniach.

Vakcinačný tím v Rooseveltke

Vakcinačný tím v Rooseveltke

Nemocnica k tomuto kroku pristúpila po dohode so zriaďovateľom Ministerstvom zdravotníctva SR aj na základe zvyšujúceho sa počtu hospitalizovaných pacientov s Covid-19  a aj s ohľadom na aktuálnu skutočnú potrebu zabezpečenia vakcinácie proti Covid-19 v okrese.

Možnosť dať sa v Banskej Bystrici zaočkovať proti Covid-19 však nekončí.  Očkovanie bude vo vyhradené dni podľa rozpisu na týždeň zabezpečovať vakcinačné centrum zriadené Banskobystrickým samosprávnym krajom v poliklinike Novamed na Bernolákovej ulici 10.

Vakcinačné centrum BBSK v Novamede

Vakcinačné centrum BBSK v Novamede

Doterajšia činnosť nemocničného vakcinačného centra v kocke

  • Rooseveltova nemocnica spustila vakcináciu proti ochoreniu Covid -19 medzi prvými zariadeniami v SR 27. decembra 2020.
  • V prvých dňoch poskytli vakcínu zdravotníkom banskobystrických nemocníc.
  • Od 4. januára 2021 rozbehli vakcináciu zdravotníkov a priorizovaných skupín registrovaných cez systém NCZI.
  • V prvý deň začínali s kapacitou 20 zaočkovaných, po zriadení prevádzky v priestoroch vzdelávacieho centra zvýšili počet vakcinačných tímov a dennú kapacitu až na 600 zaočkovaných.
  • Nemocnica sa podieľala na zaočkovaní 1100 zamestnancov zariadení sociálnej starostlivosti v kraji, 2000 učiteľov materských, základných a stredných škôl z celého banskobystrického kraja.
  • Výjazdová vakcinačná služba nemocnice v spolupráci s Úradom Banskobystrického samosprávneho kraja zaočkovala v mesiacoch február až máj 2021 oboma dávkami proti Covid-19  3 742 klientov v 82 domovoch sociálnych služieb.
  • V centre očkovali dvojdávkovými vakcínami od výrobcov Pfizer, Astra Zeneca, Moderna a jednodávkovou od Johnson.
  • Koncom júna 2021 rozbehli vakcináciu detí a mladistvých od 12 do 18 rokov.
  • Pre mobilné vakcinačné tímy Zdravotnej záchrannej služby SR, a. s. zabezpečili spolu 9 921 dávok vakcíny Pfizer a 2 215 dávok vakcíny Johnson.
  • Celkovo v centre podali 58 634 prvých dávok a 46 921 druhých dávok.

Vakcína je stále jediná dostupná prevencia pred ochorením Covid-19, ktoré obmedzuje život nás všetkých už vyše roka. Sme radi, že naša nemocnica mohla takto významne prispieť k prevencii a zníženiu šírenia ochorenia Covid – 19,“

uviedla Miriam Lapuníková, riaditeľka nemocnice.

Miriam Lapuníková

Miriam Lapuníková

Zdroj: Ružena Maťašeje , Foto: Rooseveltova nemocnica a ilustračné