V Žiari odpílili prístrešky MHD a ľudia moknú na daždi. Javorčíkovej sa to páči?

SPRÁVY
7 /

Na konci roka 2023 končila dlhoročná zmluva mesta Banská Bystrica so spoločnosťou euroAWK, rovnako aj v Žiari nad Hronom. Súkromná spoločnosť vybudovala autobusové prístrešky na zastávkach MHD výmenou za možnosť osadiť si v meste reklamné stavby za výhodnejších podmienok, vrátane citylightov na samotných autobusových zastávkach.

Mesto Banská Bystrica sa dohodlo s euroAWK

Podľa zmluvy do 30 dní od skončenia jej platnosti spoločnosť euroAWK mala všetky prístrešky v jej vlastníctve odstrániť, čo by však negatívne ovplyvnilo komfort obyvateľov a cestujúcich, pretože žiadne mesto nedokáže v relatívne krátkej dobe nahradiť tieto prístrešky novými.

Preto vedenie mesta pod Urpínom rokovalo so zástupcami spoločnosti, aby sa dohodli na podmienkach predĺženia platnosti existujúcej zmluvy prijateľných pre obe strany. Výsledkom  bola dohoda, že k  odstráneniu prístreškov nedôjde do konca januára 2024 a v budúcnosti bude ich vlastníkom výlučne samospráva.

Prístrešok v Banskej Bystrici pri Pointe

Prístrešok v Banskej Bystrici pri Pointe

Mesto  so spoločnosťou euroAWK vyrokovalo uzatvorenie Dodatku k existujúcej zmluve na obdobie najviac troch rokov so zachovaním súčasných povinností reklamnej spoločnosti (údržba autobusových prístreškov, nájomné za reklamné stavby umiestnené na pozemkoch mesta,  úhrada za spotrebovanú elektrickú energiu citylightmi).

„Vychádzajúc aj zo skúseností iných miest, kde po skončení zmluvy došlo k odstráneniu všetkých prístreškov, sme napokon dospeli k modelu predĺženia dlhoročného zmluvného vzťahu o tri roky. Čo je však dôležité, po uplynutí tohto obdobia prejdú prístrešky do vlastníctva mesta za symbolické euro. Po dlhých rokoch tak nad nimi budeme mať kontrolu. Zároveň toto obdobie využijeme na prípravu a realizáciu projektu komplexnej obnovy existujúcich autobusových zastávok a prístreškov z eurofondov, vrátane ich vybudovania tam, kde v súčasnosti chýbajú,“

uviedol primátor Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

Dôležité je, že ak bude samospráva úspešná a podarí sa jej revitalizovať autobusové zastávky ešte pred uplynutím trojročnej lehoty z dodatku, prístrešky súkromnej spoločnosti sa budú odstraňovať skôr.

V Košiciach a Žiari  prístrešky odpílili 

Podobnú zmluvu so spoločnosťou euroAWK mali aj ďalšie mestá a postup zvolili rôzny. Mesto Nitra predĺžilo zmluvu so súkromnou spoločnosťou o 15 rokov a prišlo tak o možnosť čerpať eurofondy na ich obnovu.

Mesto Žiar nad Hronom a mestská časť Košíc KVP zmluvu ukončili bez prechodného obdobia a prístrešky boli odstránené bez náhrady. Zdá sa, že Banská Bystrica zvládla tento proces najlepšie, neprišla o prístrešky a zároveň si otvorila cestu k financovaniu ich obnovy z eurofondov.

Zastávka MHD v Žiari s odpíleným prístreškom

Zastávka MHD v Žiari s odpíleným prístreškom

Cestujúci v snehu a daždi, Javorčíková to dáva za príklad 

Neúspešná kandidátka na primátorku Diana Javorčíková, ktorá podľa všetkého svoju volebnú prehru doteraz nestrávila, aj túto tému využila na útok voči primátorovi Jánovi Noskovi. Postup Mesta Banská Bystrica skritizovala a práve situáciu v Žiari nad Hronom, kde došlo k odstráneniu prístreškov zo dňa na deň a ľudia v zimných mesiacoch zostali v snehu a daždi, dáva s členmi svojho klubu „Bystrica má na viac“ na sociálnych sieťach ako príklad hodný nasledovania.

Zdá sa, že nech súčasné vedenie mesta urobí čokoľvek, ona to vidí vždy opačne, preto sa v Banskej Bystrici asi dočkáme ešte množstva podobných absurdít.

Poslanecký klub Bystrica má na viac

Poslanecký klub Bystrica má na viac s Dianou Javorčíkovou

Autor: (tom), Foto: ilustračné