V sobotu 27.júla bol v Sásovej „Deň Sásovskej uhorky 2013“. Prvé podujatie tohto typu sa uskutočnilo pred 141 rokmi.
Na dlhé roky sa na túto udalosť zabudlo, až sa našla skupina nadšených Sásovanov okolo Ing. Jána Kollára a Ing. Eleny Púchyovej, ktorí oživili túto starú tradíciu. Na sobotu 27. júla pripravili druhý krát Deň Sásovskej uhorky. Išlo pripomenutie si dávnej tradície pestovania uhoriek v Sásovej s ochutnávkou skvelej sásovskej uhorkovej polievky a iných špecialít z uhoriek, aj so zaujímavým programom.
Uhorky sa vo väčšom rozsahu začali pestovať v Sásovej od roku 1870: „Vzhľadom na svoju kvalitu, chuť a trvácnosť sa dokázali presadiť na vychýrenom banskobystrickom zeleninovom trhu. Tak sa už o dva roky neskôr začal používať pojem Sásovská uhorka,“ hovorí
správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár.
Toto gastronomické pomenovanie sa spomína aj v monografii o Sásovej a Rudlovej, ktorá vyšla pred dvomi rokmi. Máloktorý Bystričan vie, že práve táto časť nášho mesta bola významným a úrodným miestom pre uhorky.
V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare a Úhrade. Väčšina zanikla počas výstavby sídliska. Poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke. Keďže tento rok oslavuje Sásovská uhorka svoje 141. výročie, rozhodli sa členovia združenia Náš domov Sásová zorganizovať podujatie, ktorým by aj ostatným obyvateľom najväčšieho banskobystrického sídliska priblížili túto historickú zaujímavosť.
A ešte niečo o prísloví: „Je vás ako Sásovanov!“ Vedzte, že korene má práve tu v Sásovej a bežne sa používalo na celom Slovensku, dokonca aj v Prahe. „Ukrýva sa za ním zberateľ a folklorista Adolf Peter Záturecký, ktorý už na konci 19. storočia vydal v Prahe príslovia a porekadlá. Jedným z nich bolo aj toto príslovie,“ dodáva pán Kollár.
Neodmysliteľnou súčasťou celého podujatia bola samozrejme ochutnávka uhoriek, či už čerstvých alebo zaváraných. Najväčším lákadlom celého podujatia je nepochybne ochutnávka vynikajúcej studenej uhorkovej polievky. Okrem ochutnávky uhorkových a iných špecialít organizátori ponúknu návštevníkom aj tradičný recept na starú uhorkovú polievku. Tá sa počas leta pripravovala studená a bola vynikajúcim osviežením pre koscov na lúkach, ale aj pri práci v domácnostiach.
Recept na 4 porcie studenej uhorkovej polievky zo Sásovej
Potrebujeme 300 g zemiakov, 300 g uhoriek, 18 ml smotany na šľahanie, 30 g hladkej múky, 30 g masla, drvená rasca, mleté čierne korenie, ocot, soľ, čerstvý kôpor.
Postup: Do litra vriacej posolenej vody vložíme na kocky pokrájané očistené zemiaky a uvaríme do polomäkka. Pridáme ošúpané, na menšie kocky nakrájané uhorky bez semien, drevnú rascu, mleté čierne korenie a povaríme do mäkka. V smotane na šľahanie rozmiešame hladkú múku a pomaly vlejeme za stále miešania do polievky. Pridáme maslo, soľ, ocot, kôpor posekaný nadrobno a povaríme. Polievku podávame studenú. Celkový čas prípravy je okolo 45 minút.
Zdroj: folklorfest.sk; foto: Mirka Chabadová

















