V pondelok oslavujú Deň otcov v Sásovej

SPRÁVY
0 /

Nezávislá iniciatíva Náš domov Sásová, Občianska rada RU-SA I. a II. Spoločenstvo Rudlová Sásová a Verejná knižnica Mikuláša Kováča pozývajú všetkých mužov aj ženy  osláviť Deň otcov.

Pondelok v knižnici

Podujatie pod názvom Deň otcov „Otcove ruky“ sa uskutoční v pondelok 22 .júna 2015 o 17:00 hod. v knižnici na Karpatskej 3. Akcia sa uskutočňuje s finančnou podporou mesta a poslancov volebného obvodu č.3.

„Bude to beseda s mužmi (ale nielen pre mužov) o ich práci a koníčkoch. Súčasťou akcie je výstava obrazov amatérskeho maliara Jána Maľu, prvýkrát v Sásovej,“

hovorí predsedníčka OR RU-SA II. Ing. Elena Púchyová.

Deň otcov je sviatok oslavujúci všetkých otcov, otcovstvo a vplyv otcov na spoločnosť. Deň otcov sa na Slovensku slávi každú tretiu nedeľu v mesiaci jún.

Svetový Deň otcov

Tradícia Dňa otcov vznikla v meste Spokane v štáte Washington, už v roku 1910. Američanka Sonora Smart Doddová si chcela uctiť všetkých otcov ako bol ten jej. Veterán občianskej vojny William Jackson Smart po smrti manželky sám musel vychovávať šesť detí. Sonora vnímala svojho otca ako hrdinu a hneď ako sa dozvedela, že matky majú svoj sviatok navrhla, aby podobný mali aj všetci otcovia.

Prvá neoficiálna oslava sa konala v deň narodenín Sonorinho otca 19. júna 1910. Popularita sviatku rástla a tretia júnová nedeľa sa postupne stala sviatkom všetkých otcov. V roku 1966 prezident Lyndon Johnson podpísal prezidentské vyhlásenie, v ktorom stanovil tretiu nedeľu v júni ako oficiálny sviatok Dňa otcov.

Zdroj: Náš domov Sásová a Wikipédia, Foto: ilustračné