V knižnici na Fončorde o odolnosti proti korupcii a manipuláciám seniorov

SPRÁVY
0 /

Verejná knižnica Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici v spolupráci s Transparency International Slovensko z Bratislavy pozývajú  verejnosť na vzdelávaciu prednášku „Ako byť odolnejší voči korupcii – Seniori a seniorky proti manipuláciám a zneužívaniu“ v stredu 2. októbra 2019 o 16:30 hod. v pobočke VKMK na Fončorde, Jilemnického ul. 48

Výskum

Slovensko sa v celosvetovom rebríčku vnímania korupcie minulý rok prepadlo o tri priečky v porovnaní s rokom 2017. Vlani sme tak obsadili 57. priečku, čo je najhoršie umiestnenie Slovenska od roku 2013. Podľa Tansparency  International Slovensko (TIS) sme dosiahli 50 bodov zo sto možných. Z krajín EÚ je za Slovenskom len päť krajín, a to Maďarsko a balkánske štáty. Priemer všetkých hodnotených štátov predstavuje 43 bodov.

„Trestanie korupcie ostáva naďalej žalostné. V roku 2018 bolo za korupčné trestné činy obžalovaných len 47 osôb, čo je najmenej od roku 2009 a polovica ročného priemeru obžalovaných v rokoch 2010 – 14,“

hodnotí postavenie Slovenska TIS. Výskum bol robený na základe zbierania názorov expertov a manažérov, tak ako oni vnímajú korupciu vo svojej vlastnej krajine.

Prednáška        

Téma korupcie je na Slovensku stále aktuálna. Nezisková organizácia Transparency International Slovensko sa snaží znižovať korupciu a zvyšovať transparentnosť inštitúcií.  Seminár s dvomi prednášajúcimi vo formáte dvojhodinovej prednášky je určený najmä pre záujemcov v seniorskom veku.

V rámci podujatia sa prednášajúci budú venovať:

– legislatívnemu minimu, definícii pojmov a termínov v oblasti korupcie a korupčného správania;
– modelovým situáciám a príkladom z praxe / v interaktívnej forme so zapojením účastníkov;
– neformálnej diskusii a spätnej väzbe, odpovediam na otázky účastníkov.

Vstup na podujatie je bezplatný.

Autor: (dem) , Foto: ilustračné