V horúcich júnových dňoch dobre padne osvieženie vodnou hmlou

SPRÁVY
0 /

Bystričania a návštevníci mesta minulý týždeň zaregistrovali brány s vodnou hmlou. Horúce júnové dni priviedli mestskú organizáciu ZAaRES k tomu, aby opäť osadila osviežovacie zariadenia pri fontáne na Námestí SNP a v Parku pod Pamätníkom SNP, tretia bude na Námestí slobody.

Ide o dutý kovový rám s otvormi, do ktorého prúdi voda zo zdroja. Dýzy v ráme rozprašujú prúdiacu vodu a vytvárajú z nej prijemnú vodnú hmlu. Podobné osviežovače sú vo veľkých európskych mestách a okrem Banskej Bystrice aj inde na Slovensku.

Primátor mesta Ján Nosko k tomu uviedol:

„Počas uplynulého týždňa nás síce občas zastihla búrka, no dni začínajú byť stále teplejšie. Je to záťaž na organizmus, a preto som rád, že vodné hmly, ktoré mali počas minulých rokov úspech, sú už na svojom mieste. Nájdete ich v centre mesta či v Parku pod Pamätníkom SNP. Slúžia na osvieženie a deti si vďaka nim užijú trochu zábavy.“

Osvieženie vodnou hmlou pomôže najmä starším ľuďom, keďže horúci vzduch na kamennom námestí nerobí každému dobre, pričom prechod cez vodnú hmlu pomáha  regenerovať rozhorúčený organizmus.

Ako sme sa mohli presvedčiť priamo na Námestí SNP, krátko po inštalovaní vodnej hmly si ju vyskúšalo množstvo malých i veľkých Bystričanov, prechádzali ňou aj psí miláčikovia, fotili si ju ako atrakciu domáci aj zahraniční turisti. Na leto je to užitočná vec.

Ale nie všetci uvažujú takto. Ako nás infromoval riaditeľ ZAaRESu Ivan Šabo, ktosi už ukradol z rámu vodnej hmly v Parku pod Pamätníkom SNP trysky…

Autor: (tom), Foto: redakčné a FB