Od pondelka 26. apríla 2021 ďalšie uvoľňovanie protipandemických opatrení upravujú nové vyhlášky hlavného hygienika SR. Týkajú sa najmä letných terás a fitness centier.
Terasy
Reštaurácie môžu podávať jedlo na externých terasách, vnútorné priestory zostávajú zatvorené. Vyhláška neupravuje počet ani zloženie osôb za stolom.
„Pripomíname, že pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí sa vyžaduje negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, respektíve iný doklad o výnimkách, ktoré sú stanovené vo vyhláške. Pi vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté, a takto si osoby sadajú aj za stôl. Rúško či respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov,“
upozorňuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.
Povoľuje sa prevádzka terás (exteriérových častí prevádzok verejného stravovania). Za exteriér sa považuje priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán. Jedlá a nápoje je možné podávať zabalené pre odber so sebou.
Medzi stolmi musí byť odstup najmenej 2 metre (neplatí podmienka jedna osoba na 15 m2). Konzumovať jedlá alebo nápoje je možné len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup ľudí.
V deň, kedy sa po mesiacoch otvorili terasy, symbolicky podporil aj predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Na svojom facebookovom profile zverejnil fotografiu z kaviarne a na podporu ďalších gastro prevádzok vyzval aj ostatných:
„Choďte aj Vy do svojej obľúbenej kaviarne alebo reštaurácie, pretože práve teraz nás títo ľudia najviac potrebujú.“
Nie je povolený samoobslužný výdaj, ako je nakladanie šalátov alebo odber pečiva. Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál. Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.
Po každom zákazníkovi musí obsluha vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel. Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a každú hodinu sa musia dezinfikovať.
Stanovujú sa podmienky pre umývanie riadu: vykonávať sa musí podľa požiadaviek uvedených v § 9 ods. 4. písm. g) vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z.; pri ručnom umývaní kuchynského riadu sa odporúča pridať pred opláchnutím kuchynského riadu dezinfekčný prostriedok.
Fitness centrá
Pre otvorené fitness centrá platí maximálna kapacita 6 klientov. Pri športovej činnosti je možné uplatniť si výnimku z prekrytia horných dýchacích ciest.
Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. Zvýši sa frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, na dezinfekciu treba použiť dezinfekčné prostriedky s virucídnym účinkom.
Prevádzka šatní a spŕch je možná pri dodržiavaní základných hygienických pravidiel (vetranie, dezinfekcia, rozostupy a podobne).
Najnovšie vyhlášky ÚVZ SR platné od 26.apríla 2021:
https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/vyhlaska_194.pdf
https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/vyhlaska_195.pdf
Zdroj: ÚVZ SR, Foto: ilustračné