Unikátne fotografie z nácviku slávnostnej vojenskej prehliadky

SPRÁVY
11 /

O niekoľko dní sa stane Banská Bystrica „hlavným“ mestom Slovenska, 29. augusta sa u nás totiž uskutočnia oslavy okrúhleho 75. výročia Slovenského národného povstania. Úctu hrdinom SNP chcú vzdať aj ozbrojené sily Slovenskej republiky a na tento deň pripravujú v uliciach nášho mesta slávnostnú vojenskú prehliadku. Tá sa naposledy uskutočnila v roku 2009 v Bratislave.

V týchto dňoch sa už vojaci z celého Slovenska presunuli do výcvikového strediska Lešť a do kasárni na leteckej základni Sliač. Tam dolaďujú posledné detaily vojenskej prehliadky, ktorá sa v Banskej Bystrici uskutoční 29. augusta o 15:00 a v priamom prenose ju bude vysielať aj RTVS. My Vám v našej fotogalérii prinášame unikátne zábery priamo z letiska Sliač, kde nácvik prebieha.

„Ozbrojené sily realizujú v týchto dňoch záverečnú fázu prípravy na vojenskú prehliadku. V Centre výcviku Lešť zlaďujeme pochodujúce celky do jednej veľkej zostavy a na letisku Taktického krídla Sliač sa pripravujú vojaci s technikou tak, aby do seba všetko zapadlo,“

uviedol zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl a veliteľ vojenskej prehliadky, generálmajor Miroslav Lorinc.

Základné údaje o prehliadke

počet pochodujúcich príslušníkov OS SR  – 1524 vojakov

počet pozemnej techniky – 190 kusov

počet leteckej techniky – 15 kusov

obslužný personál k technike – 319 vojakov

logistické a podporné zabezpečenie – cca. 1000 vojakov

bezpečnostné zložky – cca. 1200 policajtov

záchranné zložky – cca. 300 záchranárov a hasišov

počet návštevníkov – cca. 50.000 ľudí.

Autor: (dem), Foto: Ozbrojené sily SR