UMB v Banskej Bystrici a ďalšie VŠ protestujú proti návrhu novely zákona o vysokých školách

SPRÁVY
5 /

Po pripravovaných novelách zákonov týkajúcich sa  verejného obstarávania a stavebného zákona z dielne podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Holého, ktoré postavili do pozoru obe a mestá spolu s odbornou verejnosťou či reforma súdnictva ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, prichádza kontroverzná novela zákona o vysokých školách z dielne ministra školstva Branislava Gröhlinga.

Proti Gröhlingovej novele sa stavajú rektori aj študenti vysokých škôl

Pod rúškom pandémie koronavírusu sa snažia jednotliví ministri Matovičovej koaličnej vlády vniesť do právneho systému SR zákony, ktoré by mali upevniť štátnu moc s neúmerným rozhodovaním ministerstiev v rôznych oblastiach spoločenského života na Slovensku.

Kým novely zákona o verejnom obstarávaní má podľa Úradu pre verejné obstarávanie umožniť vláde bez zákonných pravidiel rozdávať verejné financie do výšky 5,3 milióna eur, novela stavebného zákona zasa odníma samosprávam právomoc vydávať stavebné povolenia, novela zákona o vysokých školách obmedzuje autonómiu vysokých škôl a zasahuje do akademických slobôd, ktoré chce podriadiť štátu.

Podľa návrhu Gröhlingovej novely sa má upraviť systém riadenia a činnosti samosprávnych orgánov tak, že sa výrazne obmedzí sloboda a autonómnosť univerzít, zároveň sa znížia aj ich rozpočty. O pokuse o politické ovládnutie vysokého školstva na Slovensku vo svojich vyhláseniach hovoria Klub dekanov vysokých škôl, Slovenská rektorská konferencia aj Rada vysokých škôl. Pridávajú sa aj študentské organizácie či samotné vysoké školy.

Branislav Gröhling

Branislav Gröhling

„Návrh novely zákona o vysokých školách je vyjadrením pretrvávajúcej nedôvery vo vysoké školy a snahy o ich ovládnutie a podriadenie štátu,“

uviedla Slovenská rektorská konferencia (SRK) po stretnutí s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) a štátnym tajomníkom Ľudovítom Paulisom v Bratislave. S navrhovanou legislatívou SRK principiálne nesúhlasí a žiada rezort školstva, aby ju nezaradil do legislatívneho procesu.

SRK považuje princíp inštitucionálnej autonómie vysokých škôl, princíp akademickej samosprávy a z nich plynúci princíp legislatívnej deregulácie vnútorných mechanizmov vysokých škôl za základný stavebný kameň akejkoľvek budúcej právnej úpravy. Snahy o obmedzenie týchto princípov, ktoré sú jasne badateľné v predloženej novele zákona o vysokých školách, považuje SRK za škodlivé, nebezpečné, neprijateľné,

povedala pre TASR Ľubica Benková zo Slovenskej rektorskej konferencie.

Slovenská rektorská konferencia

Slovenská rektorská konferencia

Možné obmedzenie autonómie vysokých škôl je podľa SRK v rozpore s moderným definovaním univerzity ako samosprávnej inštitúcie, ako to deklarujú Magna Charta Universitatum, odporúčania Európskej asociácie univerzít a nedávne Rímske komuniké, v ktorom sa ministri zodpovední za vysoké školstvo zaviazali podporovať inštitucionálnu autonómiu, akademickú slobodu a integritu, účasť študentov a zamestnancov na riadení vysokých škôl.

K prijatiu legislatívy o vysokých školách, ktorá by riešila ich zásadné problémy, je podľa SRK potrebný dialóg ministerstva so zákonnými reprezentáciami vysokých škôl a akademickou obcou. Ten však doposiaľ nezačal.

SRK ponúka pre finálnu verziu moderného proeurópsky koncipovaného zákona svoju expertízu a odborné kapacity a vyzýva ministerstvo na väčšiu dôveru vo vysoké školy, ktoré nesú zodpovednosť za svoje aktivity,

dodala Benková.

Rektor UMB Vladimír Hiadlovský

Rektor UMB Vladimír Hiadlovský

K protestom sa pripája aj Univerzita Mateja Bela

Keby nebolo neustále predlžovaného núdzového stavu, tak v do ulíc slovenských miest vyjdú študenti. Keďže to nie je možné ani kvôli protipandemickým opatreniam, pretestujú vysoké školy online

Univerzita Komenského v Bratislave od pondelka odštartovala protest proti politizácii vysokých škôl, čo deklaruje na svojej webovej stránke a sociálnej sieti výstražnou žltou páskou. Protestuje jednak proti novele vysokoškolského zákona, ktorou chce minister školstva Branislav Gröhling z SaS politizovať riadenie a okresať rozpočty  verejných vysokých škôl na Slovensku.

Nasledovala reťazová reakcia. K protestu najstaršej a najväčšej univerzity na Slovensku sa pridala Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Trnavská univerzita je v štrajkovej pohotovosti, pridávajú sa ďalšie vysoké školy na celom Slovensku.

Ministerstvo školstva deklaruje, že cieľom novely je zvýšenie kvality vysokých škôl, čo chce dosiahnuť  presunom väčšiny riadiacich kompetencií na správne rady, podobne ako je to pri súkromných vysokých školách. Na rozdiel od nich by si však väčšinu členov správnej rady nevyberal majiteľ vysokej školy, ale sám minister školstva.

Študenti a dekan Právnickej fakulty UMB Michal Turošík

Študenti a dekan Právnickej fakulty UMB Michal Turošík

„Takáto koncepcia zmeny riadenia a odstránenia akademickej samosprávy vôbec nemá šancu prispieť k zvýšeniu kvality vysokých škôl. Politickými rozhodnutiami sa zasahuje do akademickej samosprávy, pričom akademická pôda má byť prísne apolitická. To sa samo osebe popiera. Minister bude mať vplyv na správnu radu, ktorá bude rozhodovať o rozpočtoch škôl, a je veľmi ťažké očakávať o rektora, ktorého bude voliť práve táto správna rada, aby bol apolitický,“

uviedol pre Pravdu  dekan Právnickej fakulty Univerzity Matej Bela v Banskej Bystrici Michal Turošík.

„Druhý zásadný problém je centralizácia moci. Vysoké školy a univerzity by mali byť liahňou plurality názorov. Ak však budú takto závislé od politikov, pluralita názorov môže byť veľmi rýchlo potlačená. Nejde len o tohto ministra školstva. Ak túto funkciu dostane niekto s extrémnymi názormi, je veľmi ťažké očakávať, že nominanti takéto ministra vo vedení vysokých škôl budú podporovať slobodu bádania,“

upozornil Turošík a dodal:

„Žiadnemu ministrovi sa za ostatných tridsať rokov nepodarilo zjednotiť akademickú obec tak ako súčasnému. Škoda, že ich zjednotil práve v takejto negatívnej veci.“

Podľa návrhu Gröhlingovej novely má ministerstvo školstva nominovať do osemčlenných správnych rád vysokých škôl štyroch členov, mali by sa zrušiť akademické senáty.

Právnická fakulta UMB

Právnická fakulta UMB

Uznesenie Akademického senátu UMB v Banskej Bystrici zo dňa 1. marca 2021

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici sa od 1. marca 2021 pripája k protestu vyhlásenému Univerzitou Komenského v Bratislave proti politizácii riadenia vysokých škôl a politike znižovania financií dlhodobo podfinancovaným verejným vysokým školám.

Akademický senát Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici plne podporuje odmietavé stanovisko a argumenty Rady vysokých škôl SR a Slovenskej rektorskej konferencie zo dňa 23. 2. 2021 k návrhu novely zákona o vysokých školách.

Vyhlásenie je dostupné na webe http://bit.ly/umb_vyhlasenie_protest.

Podľa posledných správ sa zdá, že minister školstva Branislav Gröhling po črtajúcom sa masovom proteste  vysokých škôl cúvol a návrh novely zákona o vysokých školách sa zmení na základe odporúčania pracovnej skupiny, ktorá vznikne za účasti predstaviteľov vysokého školstva na Slovensku…

Rektorát UMB v Banskej Bystrici

Rektorát UMB v Banskej Bystrici

Autor: (tom), Foto: ilustračné