Tretí Letný večer na nádvorí historickej Radnice bude v pondelok o Barborskej ceste a pútnictve

SPRÁVY
0 /

V pondelok 8. augusta 2022 o 18:00 hod. sa uskutoční už tretia diskusia zo série Letných večerov na nádvorí historickej Radnice Banská Bystrica, ktoré pripravuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko. Téma bude tentoraz venovaná Barborskej ceste a pútnictvu.

Svoj osobný príbeh o tom, ako dostal k putovaniu a ako mu to zmenilo život príde porozprávať Roman Neradný:

„Pútnici sú iní, menej nároční ako bežní turisti, no majú svoje špecifické potreby. Balia sa striedmejšie, preto na ceste privítajú miesta, kde si môžu oprať a vysušiť oblečenie, najesť sa, napiť, kúpiť základné potraviny.“

Návštevníci sa môžu tešiť na neformálnu diskusiu, pútavé príbehy z ciest do Santiaga de Compostela či predstavenie samotného príbehu Barborskej cesty a vízie tejto trasy. Pútnikov na Barborskej ceste sprevádza 29 zastavení miest, ktoré sú významné a stojí za to zastaviť sa pri nich.

Vedeli ste, že číslo 29 nie je náhodné? Svätá Barbora zomrela práve v tomto veku. Podľa legendy ju otec v snahe zabrániť jej v konvertovaní na kresťanstvo, zamkol vo veži, ktorá mala dve okná. Barbore sa napriek tomu podarilo obrátiť na kresťanskú vieru a na znak toho dala vo veži vybúrať tretie okno ako symbol Najsvätejšej Trojice.

Neskôr sa jej podarilo z veže utiecť a ukryla sa v skale, ktorá sa jej otvorila. Avšak prezradil ju pastier oviec a bola vydaná súdu. V deň jej súdneho dňa ju pred popravou sťatím, jej otec prebodol nožom. Po tomto čine bol zasiahnutý bleskom.

Atmosféru cestovateľského večera spríjemní mladý šikovný muzikant Adrián Ševc. Tešiť sa môžete aj na malé schladenie v podobe limonád, ľadovej kávy či prosseca.

Moderátorským slovom bude sprevádzať večerom Peter Magurský. Vstupné na podujatie je formou dobrovoľného príspevku. Počas večera sa môžete zapojiť do tomboly a získať skvelé ceny.

Každý z návštevníkov získa 10 – percentnú zľavu na celú objednávku v reštaurácii Davaj Het, ktorú si bude môcť uplatniť v tento večer.

Viac informácií o podujatí nájdete na https://bit.ly/3P0PKnS.

Zdroj: Terézia Fiľová OOCR Stredné Slovensko a archív, Foto: OOCR Stredné Slovensko a archív