Tohtoročné oslavy 80. výročia SNP v Banskej Bystrici budú veľkolepé a dôstojné aj s vojenskou prehliadkou

SPRÁVY
8 /

Po rokoch neslaných-nemastných osláv Slovenského národného povstania pod záštitou bývalých vlád sa pri príležitosti okrúhleho 80. výročia SNP v Banskej Bystrici im vráti vláda Roberta Fica ich veľkolepý a dôstojný charakter pre ľudí.

Pred časom to povedal prezident SR Peter Pellegrini:

 „Slovenské národné povstanie patrí k najvýznamnejším historickým míľnikom našej histórie, a také musia byť aj oslavy. Tohtoročné oslavy 80. výročia SNP budú veľkolepé a dôstojné. Po celé tri roky sme videli zo strany vládnej garnitúry nedôstojné oslavy, s obmedzovaním účasti ľudí na nich. Oslavám je potrebné vrátiť ich slávnostný národný charakter so širokou účasťou verejnosti. Slovenské národné povstanie totiž patrí všetkým, a nielen niektorým politikom, ktorí sa báli ľudí.“

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

Jeho slová začína napĺňať slovenská vláda, ktorá nedávno schválila rozpočet na zabezpečenie celoštátnych osláv SNP vo výške  2,7 milióna eur. Oslavy 80. výročia SNP budú dvojdňové 28. a 29. augusta 2024. Ich hlavným organizátorom je ministerstvo obrany.

Na prvý deň osláv je naplánovaná historická prezentácia, dynamické ukážky klubov vojenskej histórie, slávnostný koncert Štátnej opery Banská Bystrica a tiež slávnostná recepcia.

Vladimír Strmeň

Vladimír Strmeň

Počas druhého dňa je v oficiálnom programe pietny akt kladenia vencov v Pamätníku SNP s prejavmi štátnikov a hostí vrátane kultúrnych vystúpení, čo bude naživo vysielať  STVR. Po piatich rokoch nebude v meste pod Urpínom chýbať vojenská prehliadka spojená s preletom moderných stíhačiek F-16.

Na záver osláv to bude slávnostný galavečer a ohňostroj. Na banskobystrické celoštátne oslavy bude mať prístup aj verejnosť, pochopiteľne s dodržaním nevyhnutných bezpečnostných opatrení.

„SNP sa zapísalo zlatými písmenami nielen do dejín nášho národa, ale aj do európskych dejín protifašistického odporu ako dôležitý, neprehliadnuteľný historický fakt. 80. výročie SNP je pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov sviatkom, ktorým preukazujú úctu základným hodnotám modernej štátnosti. Povstanie demonštrovalo vôľu svojbytného národa vziať svoj osud a riadenie budúcnosti do vlastných rúk, majúc na pamäti politické a kultúrne dedičstvo predkov a stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť,“

uvádza ministerstvo obrany SR v schválenom vládnom materiáli.

Banskobystričania a návštevníci nášho mesta sa tak môžu tešiť na tohtoročné otvorené oslavy SNP, čo pri minulých vládach nebolo. V rokoch 2020 a 2021 sa oslavy zredukovali na pietne akty a menšie kultúrne podujatia kvôli covidu.

Vlani bol areál Pamätníka SNP otvorený pre verejnosť až po pietnom akte kladenia vencov, bez prejavov ústavných činiteľov a hostí, čo bolo nedôstojné. Tomu je koniec…

Autor: (tom), Foto: ilustračné