Svetová včelárska súťaž APIMONDIA v Čile ukázala, že Slovensko má najkvalitnejšie medy na svete

SPRÁVY
2 /

Na svetovej súťaži APIMONDIA v Čile získali slovenskí včelári niekoľko prvenstiev. Medzinárodní porotcovia ocenili kvalitu slovenského medu, ktorý je podľa nich najzdravší a bez zvyškov cudzích chemikálií.

„Z 203 vzoriek medu z 29 krajín vybrala odborná porota 61 finálnych vzoriek, ktoré podrobili testovaniu najnovšími metódami,“

hovorí riaditeľ SOŠ Pod Bánošom v Banskej Bystrici Pavel Fiľo, kde sa zaoberajú aj chovom včiel a výrobou kvalitného medu.

Pavel Fiľo

Pavel Fiľo

Belgický predseda poroty skonštatoval, že  táto APIMONDIA súťaž mala mimoriadne vysokú úroveň.

„Medzi nimi bolo 10 slovenských medov, z toho pri tom prísnom rozbore v laboratóriu uspelo 9 našich medov. Slovenskí včelári získali celkovo 9 medailí za svoje druhové medy od  kvetových až po lesné a Slovensko bolo vyhodnotené ako najúspešnejšia krajina na Apimondii v súťaži medov.

dodáva Fiľo.

Tibor Vargapál

Tibor Vargapál

Mimoriadny úspech na najprestížnejšej svetovej včelárskej súťaži APIMONDIA dosiahli medy z včelej farmy rodiny Vargapálovcov z Dolného Zemplína.  Získali najviac ocenení spomedzi všetkých účastníkov, podieľali sa až siedmimi medailami z deviatich na celkovom výsledku Slovenska, ktoré bolo najúspešnejšie zo všetkých krajín.

Hoci sa 48. ročník medzinárodného včelárskeho kongresu APIMONDIA konal ešte v septembri 2023, závery testov medov boli zverejnené len pred pár dňami.  Dôvodom boli zdĺhavé a precízne laboratórne testy zamerané na overovanie pravosti, obsahu rezíduí pesticídov zisťovanie kvality medov, ktorých realizácia a vyhodnotenie trvali niekoľko mesiacov. Tieto skúšky pritom pre rôzne nedostatky vyradili až polovicu medov postupujúcich do finále.

Belgický predseda poroty skonštatoval, že tohtoročná súťaž mala mimoriadne vysokú úroveň.

„To znamená, že tí naši včelári napriek veľmi zlému roku, ktorý sme prežili, sa neznížili k tomu, aby miešali do medu krmivá alebo iné látky. Je to vyznamenanie pre producentov a tie prírodné zdroje medov. Tento skvelý výsledok len dokazuje vysokú odbornú zdatnosť našich včelárov, ktorí aj v kritickom roku dokážu vyprodukovať zdravé medy bez zvyškov cudzích chemikálií. Mimoriadny úspech našich včelárov navyše zdôrazňuje aj samotný prínos odvetvia pre krajinotvorbu a vytváranie biodiverzity,“

uvádza Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Jana Holéciová

Jana Holéciová

V laboratóriách sa hodnotili aj zvyšky liečiv v medoch, pričom v tých slovenských sa nenašlo nič, čo dokazuje aj kvalitný systém veterinárnych opatrení u nás.

Ocenili medy naprieč celým územím Slovenska od producentov aj drobných včelárov. Uspela aj jediná včelárska škola u nás, ktorá chová včely v horských podmienkach.

Med z Včelárstva Harčarufka

Med z Včelárstva Harčarufka

„Striebornú medailu sme dostali v tekutých medovicových medoch. Med pochádza od pracovníka našej školy pána Radoslava Harčarufku. Tieto medy obsahujú flavonoidy, ktoré udržujú cievy v pružnom stave,“

uzatvára riaditeľ SOŠ Pod Bánošom v Banskej Bystrici Fiľo.

Svoje kvality by mali naši včelári potvrdiť aj na budúcoročnej svetovej súťaži v dánskej Kodani a neskôr na africkom kontinente. Budeme im držať palce.

Zdroj: (tom) a TA3  , Foto: ilustračné a SOŠ Pod Bánošom