Klobásky, vyprážané ryby údené a bravčové mäso, majonézové šaláty, rôzne zákusky vyznačujúce sa vysokým obsahom tukov a cukru, ale aj alkohol a menej pohybu. To všetko sú nástrahy nadchádzajúceho vianočného hodovania, ktorého dôsledkom nemusí byť len nejaké to kilo navyše, ale aj zvýšené riziko potravinových nákaz.
Dôvodom je často nekontrolované hodovanie, kombinovanie nekombinovateľných jedál, ale aj málo pohybu. Za zdravotnými ťažkosťami, následkom ktorých môžeme ľahko skončiť na pohotovosti s infekčným hnačkovým ochorením, žlčníkovým záchvatom, kŕčovitými bolesťami žalúdka, či inými tráviacimi problémami, sú najmä majonézové šaláty vyrobené zo surových vajec, či zákusky a koláče, kde sa používajú tepelne neupravené vajíčka. Rovnako to však môže byť prejedenie sa a zvýšený príjem alkoholu.
„Napríklad v majonézovom šaláte, (mali by sme ho pripraviť až v deň konzumácie), ale aj krémových zákuskoch, môže za 24 hodín dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Možno by nebolo od veci práve cez tieto sviatky vrátiť sa k tradíciám starých rodičov, kedy sa vianočné menu väčšinou skladalo z jednoduchších polievok – kapustová s hríbami, šošovicová, či fazuľová polievka so zemiakmi bez klobás a smotany, oblátky s medom, pupáky s makom, vianočka, makovník či orechovník, nanajvýš kúsok údeného a ryba“, pripomína riziká vianočného hodovania MUDr. Ivana Sedliačiková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici
Ako postupovať, ak sa predsa len prejavia nejaké príznaky potravinovej nákazy? Pri hnačke či zvracaní je potrebné ihneď si nasadiť diétu, organizmus dostatočne zavodňovať neosladeným čajom a keď tieto príznaky neprestanú, je potrebné navštíviť lekára. Ten urobí vyšetrenie zo stolice, ktoré určí o aký mikroorganizmus sa jednalo a odporučí liečbu, prípadne sa len pokračuje v diéte. Väčšina týchto chorôb sa totiž nelieči antibiotikami. Ľudský organizmus je vybavený takými možnosťami, že vytesní mikroorganizmus, ktorý spôsobil ochorenie tým, že v našej črevnej flóre sú zas iné mikroorganizmy, ktoré sú tam prítomné práve pre dobré trávenie a boj s takýmito mikroorganizmami.
Čo sa týka kombinácie „tradičných“ vianočných pokrmov, pozor by si mali dávať hlavne ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene. Na prípravu štedrovečerného šalátu by mali použiť napríklad namiesto smotany nízkotučný biely jogurt, či pred použitím mierne obvariť cibuľu. Odborníci deklarujú, že nie sú proti zachovaniu tradičných vianočných jedál, neslobodno však zabúdať na disproporciu medzi príjmom a výdajom energie, čo je cez sviatky značne zvýrazní. Preto zdôrazňujú potrebu dostatočne energeticky náročného pohybu.
Rovnaké pravidlá ostražitosti je potrebné cez vianočné sviatky dodržiavať aj pri pití alkoholu. Ľudia by nemali prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovocievneho systému, pričom jeho množstvo je individuálne. Striedmosť pri bohato jedlom obloženom vianočnom stole sa nám odplatí v pohode, s ktorou prežijeme najkrajšie sviatky roka.
Zdroj: RÚVZ

















