Stanislav Mičev: Po 15 rokoch budovania špičkového múzea pri jeho rozdeľovaní nebudem!

SPRÁVY
7 /

V stredu na spoločnej tlačovej besede informovala ministerka kultúry Natália Milanová spolu s ministrom  obrany Jaroslavom Naďom oznámili, že Múzeum SNP v Banskej Bystrici sa rozdelí a jeho hlavná časť prejde pod obranu. S  vedením múzea sa o tom nikto z pozície zriaďovateľa nebavil…

Za pôsobenia tejto vlády neprekvapuje, že o takejto zásadnej veci sa dlhoročný riaditeľ Múzea SNP dozvedel z médií. Nečudo, keď súčasná ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO), ktorá svoj rezort poľahky zbavila gescie nad rešpektovaným múzeom, v ňom od svojho nástupu do ministerskej funkcie ešte nebola. Tým len prejavila svoj absolútny nezáujem o túto významnú kultúrnu a historickú inštitúciu v meste pod Urpínom.

Natália Milanová

Natália Milanová

Samotné Múzeum SNP prejde pod Vojenský historický ústav v Bratislave aj so vzdelávacím centrom na Fončorde, vrátane starostlivosti o kultúrnu pamiatku – Pamätník v Nemeckej a Národnú kultúrnu pamiatku Kalište. Ministerstvo kultúry si ponechá iba Digitalizačné centrum na Partizánskej a expozíciu v Osvienčime.

„Rozhodnutie ministerky Milanovej presunúť Múzeum SNP v Banskej Bystrici, ktoré roky patrí pod rezort kultúry do gescie ministerstva obrany, považujem za kontroverzné. Potvrdzuje tým, že jej rezort je na chvoste priorít tejto vlády a na základe toho sa zbavuje zodpovednosti za ikonické inštitúcie,“

reaguje na dohodu ministerstiev kultúry a obrany rozdeliť Múzeum SNP bývalá ministerka kultúry a súčasná poslankyňa NR SR z Banskej Bystrice Ľubica Laššáková (HLAS-SD).

Ľubica Laššáková

Ľubica Laššáková

Zároveň dodáva:

„Uvedomujem si, že obrana má niekoľkonásobne väčší rozpočet ako kultúra a sanovať toto múzeum nebude problém. Otázne zostávajú úlohy a odborní pracovníci, ktorí napĺňajú konkrétne úlohy. Otázne je aj to, v akej štruktúre a v profesnom statuse budú fungovať a pracovať.  Obávam sa, že dôjde k tematickej fragmentácii archívu a z ikonického pamätníka, kde sa stretávali súčasníci s pamätníkmi historických udalostí za účasti najvyšších predstaviteľov štátu, sa stane múzeum provinčného charakteru.“

Riaditeľ múzea Stanislav Mičev je z celej situácie znechutený. Podľa neho ide o politické rozhodnutie, ktoré nemá s odbornosťou a profesionálnym múzejníctvom nič spoločné. Navyše s ním nikto z jedného či druhého ministerstva o tak zásadnej zmene  nehovoril.

„Rozfranforcujú organizáciu, ktorá je európsky významným múzeom. Zoberú nám digitalizáciu aj expozíciu v Osvienčime, čo je prestížna záležitosť. Tie zostanú na kultúre. S digitalizáciou nám v novembri končí udržateľnosť a od decembra sme z toho plánovali urobiť určitú zárobkovú činnosť, pretože služby, ktoré poskytujeme, budeme môcť aj komerčne využívať. Teraz to však dostane niekto iný ako koláčik, ktorý je už upečený a treba ho len zjesť,“

povedal Stanislav Mičev v rozhovore pre Pravdu.

Stanislav Mičev

Stanislav Mičev

Dôležitým faktom je, že Múzeum SNP v Banskej Bystrici nie je vojenským múzeom, ako si to myslí minister obrany Jaroslav Naď. Podľa Mičeva v ňom dokumentujú celospoločenský, politický, ekonomický a hospodársky určitý úsek našich národných dejín v rokoch 1938 – 1945 s presahmi do predchádzajúceho aj neskoršieho obdobia.

„Sme všeobecné historické múzeum, nerobíme len vojenské dejiny. Ak má byť SNP čisto vojenská záležitosť, tak sme sa dostali do pozície, že politiku či národohospodárov z toho vynecháme? Budeme hovoriť len o vojakoch? To tu už bolo počas vlády komunistov, keď sa stále spomínali len vojaci a partizáni,“

hovorí Mičev.

Útok ministra obrany na riaditeľa Múzea SNP

Minister Naď je naopak presvedčený, že Múzeum SNP patrí pod rezort obrany. Podľa neho spoločne s Vojenským historickým múzeom s pobočkami vo Svidníku a Piešťanoch vytvoria logický trojuholník. Navyše, vojenskí historici budú môcť užšie spolupracovať, nebude prichádzať k triešteniu zdrojov. Dôvodov na presun pod rezort obrany je vraj oveľa viac, ale k tomu sa ešte vrátia pri prejednávaní potrebnej legislatívy.

Naď spôsobom sebe vlastným (podobne ako Matovič na Facebooku) slovne zaútočil  na Stanislava Mičeva a jeho argumentáciu označil za klamstvo. Na zmene pracuje ministerstvo obrany už mesiace. O tomto zámere mal minister informovať nielen Mičeva,  aj primátora Banskej Bystrice, výhrady vraj nemala ani múzejná a galerijná rada v rámci ministerstva kultúry. Do konca roka má byť všetko pripravené na rozdelenie Múzea SNP.

Úplne za čiarou je nasledovné vyjadrenie „Jara Naďa“ , ako nazýva minister obrany svoj facebookový status:

„Raz ma pozval do Banskej  na premiéru filmu Mlčanie na 15/12/2020 a aj som tam prišiel. Vtedy sme sa rozprávali o prechode pod MOSR. Žiadna iná žiadosť o stretnutie so mnou neexistuje. Zato pozvaní od pána Mičeva pre Nočných vlkov na návštevu Múzea SNP evidujeme viac ako dosť…“

Jaroslav Naď

Jaroslav Naď

Ten, kto pozná riaditeľa Múzea SNP a jeho aktívnu odbornú či verejnú činnosť,  vie,  že narážka Naďa na údajné pozývanie ruských motorkárov do múzea je lož. Žiadne takéto pozvania neboli a ak ruskí  motorkári Noční vlci v minulých rokoch (naposledy v roku 2019) na svojej tradičnej Ceste víťazstva z Moskvy do Berlína, pripomínajúc si tak postup Červenej armády a konečnú porážku nacistického Nemecka v II. svetovej vojne, prišli vzdať úctu padlým položením vencov k súsošiu „Obete varujú“ v areáli Pamätníka SNP, bolo to na žiadosť tejto organizácie a ruskej ambasády. Pán minister asi nepostrehol, že Bystričania ich tu vždy vítali potleskom ako predstaviteľov jedného z národov, ktorý sa zaslúžil o naše oslobodenie o fašizmu.

Pán minister si celkom určite nepamätá na historickú návštevu Nočných vlkov v Banskej Bystrici v roku 2016, keď po položení položení vencov v Pamätníku SNP odmietli ísť na Úrad BBSK , kam sa ich snažil dostať vtedajší župan Marian Kotleba. Preto nešli ani k čiernemu Obelisku na Námestí SNP.  Riaditeľ  múzea Mičev vtedy pre náš portál poznamenal:

„Ak si niekto príde do múzea  uctiť  ľudí, ktorí položili vo vojne  životy za našu slobodu, je to v poriadku. S ruskou ambasádou sme sa dohodli, že sem prídu Noční vlci a po uctení si pamiatky padlých vojakov a obetí vojny absolvujú prehliadku Múzea SNP. Nikto sem však nepozýval Kotlebových ľudí z Úradu BBSK, ktorí si nectia SNP, oslobodenie mesta ani víťazstvo nad fašizmom v II. svetovej vojne. Toto je múzeum a žiadna politická organizácia, preto tu nemal čo hľadať ani transparent proti NATO.“

My si to pamätáme, ale nemáme vedomosť o tom, že podobne ako občan Stanislav Mičev sa proti akýmkoľvek prejavom fašizmu v minulosti verejne staval občan  Jaroslav Naď  (OĽaNO). Vieme len o jeho príklone k NATO, ktorý dnes prezentuje v pnej miere ako minister obrany, spolu s antipatiou voči Rusku. Ale čo s tým má riaditeľ Múzea SNP?

Minister Naď týmto nepodloženým útokom na Mičeva zjavne zneužíva šíriacu sa rusofóbiu na politizáciu problému  s rozdelením Múzea SNP medzi dve ministerstvá. Nemožno vylúčiť, že ide aj o odstavenie „nepohodlného“ dlhoročného riaditeľa významného múzea v Banskej Bystrici z funkcie. Aktuálne sa škandalóznym výberovým konaním nového riaditeľa Divadla Nová scéna prezentovala ministerka kultúry Natália Milanová. Ignorovala víťazku – doterajšiu riaditeľku Ingrid Fašiangovú a zrejme nezákonne vymenovala za riaditeľa Petra Oravca, ktorý skončil na druhom mieste.

Nikto okrem Naďa nevie, čo bude…

V tejto chvíli sa nevie, či prechodom pod Vojenský historický ústav v Bratislave stratí Múzeum SNP v Banskej Bystrici svoju právnu subjektivitu alebo nie. Ak by sa tak stalo, okrem iného podľa Mičeva príde o milión eur z grantového systému nórskych fondov, ktoré sa mu podarilo dohodnúť. Zatiaľ sa totiž nehovorilo o financovaní rozdeleného múzea ani o  jeho ďalšom poslaní.

Súčasný riaditeľ si vie predstaviť pokračovanie múzea v jeho doterajšom úspešnom smerovaní len vtedy, keď zostane v celku a s vlastnou právnou subjektivitou V opačnom prípade odchádza, pretože pätnásť rokov tu s kolektívom budoval  špičkové múzeum s medzinárodným renomé, ale na jeho rozdeľovaní participovať nebude.

Viacerí v Banskej Bystrici si zrejme kladú otázku, aký je skutočný zámer ministerstiev obrany a kultúry rozdeliť jedno originálne múzeum, ktoré uznáva svet a na ktoré môže byť Slovensko právom hrdé. Qui bono? Zdvihne svoj hlas za zachovanie Múzea SNP v existujúcej podobe odborná obec aj s Bystričanmi?

Možno sa časom dozvieme, o čo sa tu vlastne hrá. Reálne však hrozí, že ak si Múzeum SNP rozdelia dve ministerstvá, bude to aj pre Banskú Bystricu oslabenie jednej významnej inštitúcie, ktorá dáva nášmu mestu ako srdcu Povstania obrovskú kultúrnu a historickú hodnotu. Nie náhodou bolo Múzeum SNP doposiaľ jedným z hlavných organizátorov celonárodných osláv Slovenského národného povstania…

Autor: Miro Toman, Foto: ilustračné