Spolupráca s odsúdenými v Banskej Bystrici pokračuje pri čistení parku

SPRÁVY
1 /

Záhradnícke a rekreačné služby mesta sú pripravené na prvé jarné kosenie. K ich zrýchleniu a skvalitneniu aj tento rok prispeje nielen nová technika, ale aj osvedčená spolupráca s odsúdenými.

Vítaná pomoc odsúdených pri upratovaní mestského parku

Počet väzňov sa oproti vlaňajšku zdvojnásobil. Pomôžu pri vyhrabávaní trávnikov od lístia, zbieraní odpadkov, kosení i pri výrobe lavičiek do telocviční a športovísk. Odsúdených vyberala komisia v zložení psychológ, sociálny pracovník, ekonóm a lekár. Už v týchto dňoch pracujú v Mestskom parku na Tajovského ulici. Podľa harmonogramu sa postupne presunú do jednotlivých lokalít mesta.

„Som veľmi rád, že po minuloročných skúsenostiach pokračujeme v pozitívnej a vzájomne prospešnej spolupráci s Ústavom pre výkon trestu odňatia slobody. Pre mesto to má ekonomický a personálny benefit, naopak pre odsúdených je nezanedbateľný faktor resocializácie. Okrem toho sme opäť investovali a posilnili ZAaRES finančnými prostriedkami vo výške 140 000 eur na nákup a doplnenie novej techniky. Verím, že aj vďaka tomu sa bude dariť realizovať kosenie a údržbu zelených priestranstiev mesta lepšie ako vlani,“

hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Z 263 väzňov, ktorí si odpykávajú trest v ÚVTOS Banská Bystrica – Kráľová, bude pracovníkom ZAaRES – u nápomocných desať až dvadsať odsúdených. Riaditeľ ZAaRES Ivan Šabo  k tomu dodáva:  

„Odsúdení odviedli dobrú prácu už vlani, preto v projekte z minulého roka pokračujeme a požiadali sme ústav aj o navýšenie počtu väzňov. V zime sme v parku odstránili poškodené choré stromy, ktoré ohrozovali bezpečnosť okoloidúcich. Odsúdení ho teraz upratujú, hrabú lístie, budú sa podieľať na kosbách. Minulý rok pomohli aj pri údržbe zelene, s výmenou pieskovísk v škôlkach či pri detských ihriskách. Bezpečnostné opatrenia samozrejme dodržiavame a konzultujeme ich s vedením ústavu.“

Ide o väzňov odsúdených za ľahšie prečiny

Pracovná doba odsúdených trvá od 7:45 do 13:00 hod., pričom hodinová pracovná odmena je 1,73 €. Podľa riaditeľa ústavu zarobené financie niektorí minú najmä v ústavnej predajni na nákup zákonom povoleného sortimentu. Iní ich zasielajú svojim rodinným príslušníkom na splatenie dlhov, pohľadávok i výživného.

„Ide o takých väzňov, ktorí sú odsúdení za prečiny. Ak plnia dobre program zaobchádzania, sú po komplexnom zhodnotení zaradení umiestňovacou komisiou na vonkajšie pracoviská. Vítame túto formu spolupráce a je naším cieľom, aby odsúdení získali pracovné návyky. Po skončení trestu sa tak ľahšie adaptujú a jednoduchšie si nájdu prácu,“

vysvetľuje plk. Rastislav Kostoláni, riaditeľ ústavu.

Jeden z odsúdených, ktorý čistil priestory parku v pracovnej skupine, o svojej práci povedal:

„Pre mňa je to niečo nové, lebo som prvýkrát vonku na takomto pracovisku. Predsa len byť z väznice medzi ľuďmi na čerstvom vzduchu je to iné. A ďalšia vec je, že môžem niečo urobiť pre toto mesto. To hovorím aj za ostatných, čo sme tu. Sme radi, že sme dostali dôveru od pána riaditeľa ústavu a komisie. Ja som povolaním tesár, robil som na píle, toto robím vonku prvý raz.“

Kosenie trávy v meste

Prvé kosenie mesta by sa malo začať už v polovici apríla. Všetko však závisí od počasia. Harmonogram kosieb bude zverejnený na: www.zaresbb.sk a www.banskabystrica.sk.

ZAaRES prichádza aj s niekoľkými novinkami. Okrem nového strediska, ktoré vznikne pri plážovom kúpalisku, zintenzívňujú aj komunikáciu s Banskobystričanmi. Zúčastňujú sa na občianskych radách a po novom plánujú spustiť svoj profil aj na sociálnej sieti Facebook. Chcú tak flexibilnejšie reagovať na podnety obyvateľov.

 

Zdroj: mesto BB, Foto: Mirka Chabadová