Spoločnosť Unilever rozhodla o najlepších ekologických projektoch, najviac zaujali včely

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Spoločnosť Unilever rozhodla o najlepších študentských projektoch z oblasti udržateľného rozvoja, s ktorými študenti vysokých škôl z Českej a Slovenskej republiky bojovali o prvé miesta v súťaži „Unilever výzva“.

Víťazom sa stal Martin Miško z Prešova s projektom „Kde sú včely, tam je život“, ktorý sa zameral na vzdelávanie mladých ľudí v chove včiel a posilnenie tradície včelárstva na Slovensku.  Výhru v podobe 70.000 Kč (v prepočte cca 2.500 €) na realizáciu projektu, osobnú odmenu 30.000 Kč (v prepočte cca 1.100 €) a poznávací zájazd na Srí Lanku odovzdal slovenskému víťazovi generálny riaditeľ Florin Trandafirescu v pražskej centrále spoločnosti.

Počas piatkového vyhlásenia sa zišlo všetkých desať finalistov z oboch krajín, ktorí sa do finále dostali vďaka verejnému hlasovaniu na webových stránkach súťaže a následnému výberu odbornej poroty. Finalisti vďaka postupu do záverečného kola mali možnosť prostredníctvom polhodinových prezentácií súťažiť o finančné odmeny pre osobné účely a cestu na Srí Lanku, kde sa pestujú aj kvalitné čaje Lipton.

„Súťažiaci boli naozaj inšpiratívni. Bolo na nich vidieť ich zapálenie a chuť niečo reálne robiť a pomáhať ľuďom a okoliu. Teraz je však na všetkých desiatich finalistoch, aby svoje projekty začali realizovať. Každý z nich získal od spoločnosti Unilever 70.000 Kč na realizáciu svojho projektu a my sme veľmi zvedaví, ako im to pôjde,“

hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Unilever Česká republika Florin Trandafirescu.

Rozhodovanie nebolo jednoduché, preto porota z odborníkov vyhlásila dvoch súťažiacich, ktorí sa umiestnili na treťom mieste. Tými sa stali slovenskí vysokoškoláci Ján Supuka z Banskej Bystrice , ktorý so svojím projektom „Soaré 2015 viac EKO“ chce znížiť dopad skautského festivalu na životné prostredie a Martin Ferianc s veľmi technicky prepracovaným projektom „Aktívna a pasívna rekuperácia“, ktorý sa zaoberá využitím zvyškovej energie na báze rekuperácie vzduchu v budovách.

Druhé miesto získala taktiež slovenská študentka Andrea Benková, ktorá sa zamerala na vzdelávanie detí v materských školách v oblasti záhradkárčenia a prvé miesto získal Martin Miško s projektom „Kde sú včely, tam je život“. Projekt si kladie za cieľ, aby sa včelárstvo na Slovensku podporovalo a zároveň, aby sa rozšíril pozitívny vplyv včiel na faunu a flóru.

 

Umiestnenie Meno študenta Mesto Vysoká škola Projekt
  1. miesto
Martin Miško Prešov Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Kde sú včely, tam je život.
  1. miesto
Andrea Benková Bratislava Ekonomická univerzita v Bratislave Malí záhradkári
  1. miesto
Martin Ferianc Bratislava Univerzita Komenského v Bratislave Aktívna a pasívna rekuperácia
  1. miesto
Ján Supuka Banská Bystrica Technická univerzita vo Zvolene Soaré 2015 viac EKO

Zdroj: Unilever