Sobotňajšia Noc múzeí a galérií v Stredoslovenskom múzeu a ďalších

SPRÁVY
0 /

V sobotu 14. mája 2022 sa opäť zapína Noc múzeí a galérií v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Po dvojročnej prestávke a vypnutí sa konečne zapne toto obľúbené podujatie aj v Stredoslovenskom múzeu.

Zapnú sa mnohé múzeá a galérie v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Tento rok sa po prvýkrát pridá aj Slovenské múzeum máp v Kynceľovej a THURZO – FUGGER zážitková expozícia v Barbakane. Za jednotné vstupné 2 € si zapnete nielen vstupenku, ale aj bezplatnú MHD v oboch mestách (15:00 – 24:00 hod.) a navyše sa môžete prepnúť medzi týmito oboma mestami na dobovom vláčiku (v cene vstupenky).

Pre toho, kto zapne aspoň 4 múzeá je zapnutá súťaž o špeciálne ceny, ktoré venujú múzeá a galérie. Tak poďte, zbierajte pečiatky na vstupenky a spoločne s nami zapnite naplno  Vo všetkých troch domoch  si pre vás Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pripravilo nočné neštandardné okúzľujúce prehliadky.

Thurzov dom

Odkry s múzeom možnosť spoznať novo zrekonštruované priestory suterénu Thurzovho domu a spoznať minulosť najkrajšieho domu prostredníctvom premietaného filmu. Vybrané obrazy premien ti poskytnú cestovať naprieč storočiami. Vráť sa s historickými  kostýmami v čase, do obdobia významných richtárov nášho mesta a jeho rozkvetu.

Matejov dom

Ak rád riešiš záhady a si odvážny, tak sa pridaj do pátracieho tímu SSM a pomôž vyriešiť záhadu zmiznutia vzácneho predmetu, ktorý zobral neznámy lupič pod rúškom tmy. Tajomné bytosti, svedkovia lúpeže ti pri pátraní pomôžu, nezabudni si priniesť vlastnú baterku.

Tihányiovský kaštieľ

Svoje čaro má aj nočné spoznávanie prírody. Príď načerpať tajuplnú energiu komentovaných prehliadok do kaštieľa, zoznám sa s jaskynným umením PALEOART a najmenší si môžu vytvoriť niečo na pamiatku.

Ďalšie múzeá a galérie

Literárne a hudobné múzeum ŠVK pripravilo pre svojich návštevníkov program pre širokú verejnosť a všetky vekové skupiny. Svoju noc v tomto múzeu môžete začať v Divadle pod balkónom s rozprávkou Šaško a kráľ v podaní Divadla Harry Teater, zahráte si pexeso s Gašparkom, ale aj sa dozviete o písaní v čase a vyskúšate si, ako sa píše s brkom, atramentom, ceruzkou či na písacom stroji.

Múzeum Slovenského národného povstania v rámci projektu Múzeum pod lupou priblíži, čo robia reštaurátori, aby zastavili čas v múzeu, v stálej expozícii bude pre Vás pripravený sprievodca s úlohami pre rodiny s deťmi alebo si budete môcť pozrieť film z produkcie Múzea SNP.

Slovenské múzeum máp v Kynceľovej vám ukáže, že aj geografia môže byť zábavná a ako sa Slovensko fotografuje z neba zo série známych publikácií.

Na banskobystrické Námestie SNP si aj tento rok budete môcť posvietiť z výšky Hodinovej veže a v THURZO – FUGGER zážitkovej expozícii v Barbakane sa prenesiete do čias, kedy Banská Bystrica vďaka úspechu v baníctve najviac prekvitala.

V Slovenskej národnej galérii na Zvolenskom zámku si spravíte interaktívny výlet do diplomatických služieb uhorskej kráľovnej, alebo si vo virtuálnom obraze 3D okuliarov pozriete bežne neprístupné miesta Zvolenského zámku.

V Lesníckom a drevárskom múzeu bude pre vás pripravené Bábkové divadlo na rázcestí so svojim bábkovým ateliérom, lesnícke kvízovanie so zaujímavými otázkami nielen o lese a hudobný hosť večera – Milo Kráľ Band.

 

Zdroj: SSM, Foto: ilustračné