Smrteľná nehoda, policajná výzva pre vodičov a chodcov, ranné dopravné zápchy v Banskej Bystrici

SPRÁVY
8 /

Pondelkové ráno v Banskej Bystrici nevyzeralo dobre. Za stáleho dažďa sa v dopravnom strese stalo na hlavných ťahoch niekoľko dopravných nehôd, ktoré na dlhé minúty blokovali dopravu v meste, čo spôsobovalo dlhé kolóny áut a nervozitu vodičov.

Tragická dopravná nehoda na I/66

Na hlavnom ťahu v Banskej Bystrici prišiel v pondelok ráno po zrážke s osobným automobilom o život starší muž. Vozidlo ho zrazilo na priechode pre chodcov, ktorý je regulovaný svetelnou signalizáciou.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici k tejto tragickej nehode uviedlo:

„Nehoda sa stala krátko po 7:00 hod. na ceste I/66 pod Národnou ulicou. Staršieho muža malo na priechode pre chodcov zraziť vozidlo jazdiace v smere od mesta Brezno. Na mieste nehody zasahovali všetky záchranné zložky, chodec však zraneniam podľahol.“

Dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania. Do vyšetrovania budú pribratí aj znalci z odboru cestnej dopravy, ako aj znalci z odboru zdravotníctva. K presnej príčine nehody či miere zavinenia nateraz nebude polícia poskytovať žiadne podrobnejšie informácie.

V tejto súvislosti banskobystrickí policajti opäť pripomínajú vodičom, ale aj chodcom, že pre úspešný príchod do cieľa cesty je nevyhnutné vzájomné rešpektovanie sa.

Chodci u nás nemajú absolútnu prednosť

Zákon jasne definuje, akým spôsobom sa majú vodiči a chodci na cestách správať! Pri chodcoch sa v zákone okrem iného uvádza:

„Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. To platí aj voči vodičom odbočujúcim na cestu, cez ktorú chodci prechádzajú. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.“

Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho.

Svoje povinnosti majú ale rovnako aj vodiči

Vodiči sú povinní dbať na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu, a starým osobám.

Ďalej sú povinní dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť!

Zjednodušene povedané, každý chodec by si mal pred vstupom na cestu uvedomiť, že najmä ak sú zhoršené poveternostné podmienky dažďom, či snehom, vodič aj pri najväčšej snahe zabrzdiť, nemusí včas zareagovať na chodca, ktorý vstúpi do jeho dráhy v poslednej chvíli a brzdná dráha na mokrej vozovke sa môže predĺžiť.

Rovnako vodiči musia zvýšiť opatrnosť na miestach, kde je predpoklad výskytu chodcov. Za samozrejmosť to považujeme v mestách, v okolí obchodov, škôl a miest, kde ľudia trávia voľný čas.

Zneužívanie zložitej dopravnej situácie na cestách facebookovými „hrdinami“

Viceprimátor Jakub Gajdošík sa na sociálnej sieti venoval nielen pondelkovým ranným dopravným zápcham v meste na hlavných ťahoch v dôsledku reťazovej nehody a tragédii zrazeného chodca, ale kritizoval aj niektorých facebookových „hrdinov“, ktorí neváhali cynicky zneužiť túto nepríjemnú situáciu pre svoje osobné záujmy:

„Dnes sa opäť raz na sociálnych sieťach predviedli samozvaní odborníci, ktorých nezaskočí žiadna téma. Počas rannej dopravnej špičky a výdatného dažďa sa v meste odohrali dve nepríjemné dopravné nehody, ktoré v spojitosti s obmedzeniami súvisiacimi s budovaním kruhového objazdu pri mestskom parku vytvorili dlhé kolóny.

Jedna na obchvate, kde sa zrazilo niekoľko áut a došlo k zablokovaniu už tak dosť namáhaného úseku pre rekonštrukciu mosta nad Belvederom. Druhá, tá horšia, na ceste I/66, teda na hlavnom ťahu popri Hrone, kde došlo k stretu vozidla so starším pánom na priechode pre chodcov. Aj napriek snahe záchranárov sa ho, žiaľ, nepodarilo zachrániť, a ten zraneniam podľahol.

Následne začali vznikať kolóny takmer v celom širšom centre mesta. Niektorí si svoju nekonečnú frustráciu z toho, že museli 15 – 20 minút čakať v zápche, prakticky okamžite začali zúrivo vybíjať na sociálnych sieťach. Okrem toho, že za to samozrejme podľa nich môže primátor (ako inak), dokázali vysúkať z rukáva okamžité nápady, ako by sa problém dopravy v meste dal šmahom prútika vyriešiť.

Vrcholom cynizmu bolo, keď túto tragickú situáciu využili niektorí kandidáti pred októbrovými komunálnymi voľbami na vlastnú prezentáciu.

Chcem im odkázať toto: Milí moji, kým vy ste si počas tej štvrťhodinky, čo ste museli ráno čakať v teple svojich áut chystali vycibrené statusíky, vonku v daždi bojovali záchranári o život človeka a ďalší na inom mieste ratovali účastníkov reťazovej nehody. Áno, aj také situácie sa stávajú, a keďže len za posledných desať rokov nám pribudol dvojnásobok áut, je predpoklad, že sa tomu úplne, aj v prípade aplikovania akýchkoľvek opatrení, úplne nevyhneme ani v budúcnosti.

Tomu, čomu sa vyhnúť ale môžeme, je nekonečná nevraživosť, ktorá v spoločnosti panuje. Proti tej sa dá bojovať jedine láskavosťou a porozumením. Prosím, ak budete nabudúce stáť v kolóne, myslite na to, že možno niekto vonku za oknom v tej chvíli prežíva oveľa horšiu situáciu, ako je tá vaša, že niekam pár minút meškáte.“

Zdroj: (tom), KR PZ BB a FB, Foto: policajné a ilustračné