Škandál pokračuje: Matovič klamal verejnosť o dôvode vrátenia vakcíny Sputnik V Rusom

SPRÁVY
10 /

V utorok na žiadosť prezidentky SR Zuzany Čaputovej priniesol nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský do Prezidentského paláca zmluvu o nákupe vakcíny Sputnik V a list zo 6. apríla 2021, ktorým ruská strana požiadali o vrátenie prvej zásielky 200 tisíc kusov tejto vakcíny.

Vo štvrtok prezidentka Zuzana Čaputová po naštudovaní utajovanej zmluvy k nákupu ruskej vakcíny Sputnik V vyhlásila, že by mala byť zverejnená:

„Je na rozhodnutí toho, kto zmluvu uzavrel, aby k tomuto urobil všetky kroky.“

Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová

Prezidentka sa vyjadrila aj k listu, v ktorom ruská strana žiadala vrátenie vakcín Sputnik V, ktoré doviezlo nákladné vojenské lietadlo našej armády  1. marca 2021 na košické letisko, v sprievode vtedajšieho predsedu vlády Igora Matoviča, ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a infektológa Pavla Jarčušku.

„Verejnosť bola informovaná, že dôvodom tejto požiadavky mala byť skutočnosť, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv dal testovať Sputnik V laboratóriu, ktoré nemá príslušnú certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov ale konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé a teda dôvodom požiadavky na vrátenie vakcín bola iná skutočnosť,“

uviedla Čaputová.

Zo slov prezidentky vyplýva, že  Igor Matovič klamal verejnosť , keď tvrdil, že ruská strana požiadala o vrátenie zásielky Sputnik V kvôli spôsobu  testovania zo strany ŠÚKL ako necertifikovaného laboratória a hodnotenia vakcíny zo strany slovenských vedcov. Preto je nepochopiteľné aj to, prečo sa má Sputnik V dovezený pred vyše mesiacom na Slovensko podrobiť skúmaniu certifikovaným laboratóriom v Maďarsku…

Prinášame Vám video súhrn udalostí týkajúcich sa dovozu ruskej vakcíny Sputnik V. na Slovensko a toho, čo nasledovalo.

Na košickom letisku po dovoze vakcíny Sputnik V:

Tlačovka Igora Matoviča po návrate z Moskvy:

Andrej Danko, Janka Bittó Cigániková a riaditeľka ŠÚKL k Sputniku V:

Členovia vlády k Sputniku:

Prezidentka Zuzana Čaputová po preštudovaní zmluvy:

Matovič vysvetľuje nákup vakcíny Sputnik V: