Septembrový prieskum Focus: V čele je silná trojka Smer, PS a Hlas, prezidentské voľby by vyhral Pellegrini

SPRÁVY
5 /

Z aktuálneho prieskumu agentúry Focus pre reláciu Na telo televízie Markíza, ktorý sa uskutočnil  od 6. do 13. septembra 2023 na vzorke 1001 respondentov,  vyplýva, že na čele volebného rebríčka politických strán sa usadila trojica Smer, Progresívne Slovensko a Hlas. Agentúra zisťovala aj voliteľnosť vybraných kandidátov na prezidenta SR.

Parlamentné voľby

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v septembri vyhrala strana Smer-SD so ziskom 18,9 percenta hlasov. Nasleduje Progresívne Slovensko so 16,5 percentami a Hlas-SD so 14,6 percentami hlasov respondentov.

Zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Do parlamentu by sa dostali strany v poradí Republika (8,0 percenta), SNS (6,4 percenta), KDH (6,2 percenta) a SaS (5,1 percenta). Koalícia OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia by sa do parlamentu nedostala, hoci v prieskume získala 6,3 percenta hlasov, avšak musela by prekonať potrebnú 7-percentnú hranicu.

Pred bránami NR SR by zostali aj hnutie Sme rodina (4,9 percenta), Demokrati (3,7percenta), Aliancia (3,6 percenta), ĽSNS (1,8 percenta), Modrí, Most-Híd (1,5 percenta) a  Maďarské fórum (0,8 percenta).

Neprešili by ani ďalšie subjekty ako Pirátska strana – Slovensko (0,5 percenta), SDKÚ – DS a Komunistická strana Slovenska (zhodne po 0,3 percenta), Karma a MySlovensko po 0,2 percenta, Srdce vlastenci a dôchodcovia – Slovenská národná jednota či Vlastenecký blok po 0,1 percenta. S minimom hlasov nasledujú strany Spravodlivosť, Slovenské Hnutie Obrody, Princíp a Spoločne občania Slovenska.

Do parlamentu by sa dostalo 7 strán, ktoré by si rozdelili poslanecké mandáty nasledovne: Smer-SD 37, PS 33, Hlas-SD 29, Republika 16, SNS 13, KDH 12 a SaS 10 poslaneckých kresiel.

Prieskum SANEP

Podľa ďalšieho aktuálneho prieskumu spoločnosti SANEP pre TA3 a Pravdu, ktorý sa uskutočnil v dňoch 10. – 15. septembra 2023 na vzorke 1 782 respondentov, na prvých troch miestach zostáva poradie nezmenené – Smer by získal 22,2 percenta hlasov, Progresívne Slovensko 15,7 percenta a Hlas-SD 15,2 percenta.

Ďalej nasledujú Republika (7,5 percenta), OĽANO/Za ľudí/KU (6 percent, ale do NR SR to nestačí, treba min. sedem percent), Sme rodina (5,9 percenta), SNS (5,8 percenta) a KDH (5,6 percenta).

Pred bránami parlamentu by ostali SaS (4,8 percenta), Demokrati (3,1 percenta), Aliancia (2,8 percenta), Kotlebovci ĽSNS (1,7 percenta) a Modrí, Most-Híd (1,2 percenta).

Prezidentské voľby

Slovensko čakajú na jar budúceho roka prezidentské voľby. Exkluzívny prieskum agentúry FOCUS pre reláciu Na telo zisťoval aj to, ktorí vybraní kandidáti by boli úspešní v druhom kole volieb prezidenta.

Agentúra respondentov vyzvala, aby si predstavili, že sa v druhom kole prezidentských volieb stretli menovaní politici. Komu z nich by dali svoj hlas?

Z tohto prieskumu vyšiel ako víťaz Peter Pellegrini. V súboji s Robertom Mistríkom by Pellegrini vyhral pomerom 68:32 percent, s Robertom Ficom 65:35 percent a s Ivanom Korčokom 58:42 percent.

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

Súboj medzi Robertom Ficom a Ivanom Korčokom by skončil nerozhodne 50:50 percent. Ďalšími účastníkmi prieskumu boli Ján Kubiš a Štefan Harabin.

Peter Pellegrini úprimne poďakoval ľuďom za dôveru, ktorú mu v tomto prieskume prejavili, veľmi si to váži. Aktuálne však o svojej prípadnej prezidentskej kandidatúre neuvažuje, pretože sa sústreďuje na parlamentné voľby, v ktorých chce stranu Hlas doviesť k víťazstvu, čo by mu otvorilo cestu k premiérskej pozícii.

Autor: (tom), Foto: ilustračné