Samosprávy žiadajú vládu o kompenzáciu výpadku daňových príjmov zo sociálneho balíčka

SPRÁVY
0 /

Predstavitelia samospráv veria, že vláda vykompenzuje výpadky príjmov, ktoré im vzniknú v súvislosti s 500 – miliónovým sociálnym balíčkom. Povedal to prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. Vládny balíček považuje za „experiment“ a populizmus.

Primátori, starostovia aj župani sú pripravení protestovať pred NR SR

Ak ku kompenzácii výpadkov v miestnych kasách zo strany vlády nedôjde, Richard Rybníček tvrdí, že primátori, starostovia i predsedovia samosprávnych krajov sa postavia pred parlament:

„To vám garantujem, pretože nervozita je už taká veľká, že keď sa toto nevykompenzuje, tak nás budú mať pred Národnou radou, som o tom presvedčený.“

Ku konkrétnym opatreniam zo sociálneho balíčka Rybníček uviedol, že v prípade zavedenia bezplatnej MHD vláda priamo vstupuje do originálnych kompetencií samospráv a zvyšuje im tak náklady. Ak im vláda neposkytne financie, hrozí, že MHD v niektorých obciach či mestách nebude jazdiť vôbec, pretože skolabuje.

Na margo zrušenia obedov zadarmo a ich nahradenia dvojnásobným daňovým bonusom na dieťa do 15 rokov Rybníček skonštatoval, že ani v tomto prípade sa vláda neporadila so samosprávami. Tie totiž investovali do jedální, zvýšili kapacity kuchárok, aby obedy zadarmo obce zvládli lepšie, a táto zmena môže spôsobiť aj prepúšťanie personálu.

Richard Rybníček zároveň upozornil na možnosť, že obedy v školách budú stáť viac, ako rodičia získajú na zvýšenom daňovom bonuse. Takisto tvrdí, že je otázne, čo bude s deťmi zo sociálne slabších rodín, keďže daňový bonus sa dotkne len zamestnaných rodičov. Tie môžu stratiť stravovacie návyky nadobudnuté práve vďaka bezplatným obedom.

Ako vyčíslil Rybníček, zavedenie bezplatnej MHD pre dotknuté skupiny bude stáť samosprávy niekoľko desiatok miliónov eur a v dôsledku dvojnásobného daňového bonusu na dieťa do 15 rokov budú samosprávy čeliť výpadku v miestnych kasách aj do výšky 250 miliónov eur.

Únia miest Slovenska, ktorej členom je aj Banská Bystrica, vníma pozitívne adresnú pomoc tým, ktorí ju potrebujú, avšak dopady vládnych prosociálnych opatrení drasticky ovplyvnia hospodárenie našich miest.

„MHD zadarmo, daňový bonus, opatrenia v boji s koronavírusom či výpadok podielových daní budeme musieť riešiť z vlastného rozpočtu. Aj napriek poslednému vynútenému zvyšovaniu daní v našich mestách budeme čeliť obrovským problémom. Ubezpečujem Banskobystričanov, že s vládou chceme viesť konštruktívny dialóg, chceme byť partnerom a chceme spolu hľadať riešenia v prospech obyvateľov našich miest,“

hovorí banskobystrický primátor Ján Nosko.

Peter Pellegrini označil vládny sociálny balík za podvod a klamstvo

Koaličná vláda na čele s Igorom Matovičom minulý týždeň predstavila veľký sociálny balík, ktorým chce uľahčiť život dôchodcom, chorým aj sociálne slabším rodinám. Bývalý premiér a líder novovznikajúcej strany HLAS – sociálna demokracia Peter Pellegrini označil tento balík za podvod a klamstvo. Pri vládnych opatreniach ako lieky zdarma, bezplatné vlaky a autobusy či 13. dôchodky ostanú dôchodcovia oproti plánom predošlej vlády značne ukrátení:

„Vládna koalícia uskutočnila nepochopiteľný podvod na senioroch. Zrušila im 13. dôchodok, ktorý sme schválili vo výške 460 eur pred voľbami aj s hlasmi Kollára a Matoviča. My v strane HLAS – sociálna demokracia urobíme všetko preto, aby sme tento útok na seniorov zmarili a v budúcnosti toto zlyhanie vládnej koalície naplnili.

Podľa Pellegriniho vláda nezavádza 13. dôchodok, ale ona ho ľuďom berie. Dôchodcom s 500 – eurovým dôchodkom zoberie na Vianoce 263 eur, dôchodcom so 400 – eurovým dôchodkom vezme 227 eur. Každému jednému dôchodcovi zoberie peniaze, ktoré mu dnes zo zákona prináležia.

Pellegrini k tomu dodal:

„Matovičova vláda vraj ide bohatým brať a chudobným dávať. Ja sa preto pýtam, pre túto vládu sú bohatí dôchodcovia, keď im chce zobrať aj z toho mála, čo sme im sľúbili a berie im 13. dôchodky? Pre túto vládu sú aj bohaté rodiny s malými deťmi, ktorým chce zobrať príspevok na obedy?“

Parlament schválil úpravu štátneho rozpočtu, ktorý počíta so schodkom vo výške 12 miliárd eur. Peter Pellegrini vyčíta vláde, že z takejto obrovskej sumy odmieta vyčleniť potrebných 400 miliónov eur na plnohodnotné trináste dôchodky, ale aj ďalšie financie na kompenzáciu výpadku daňových príjmov krajov, miest a obcí.

Zdroj: TASR a (tom), Foto: ilustračné