Samosprávy Banskej Bystrice, Zvolena a Sliača opäť spájajú sily za obnovenie civilnej časti Letiska Sliač

SPRÁVY
22 /

Vláda SR ešte v roku 2018 rozhodla o nákupe nových vojenských stíhačiek od USA. Ku koncu roka 2020 Letisko Sliač skončilo svoju civilnú prevádzku z dôvodu rekonštrukcie vojenskej časti pre plánovaný prílet 14 amerických stíhačiek F 16, ktoré mali byť na Sliači v roku 2023, ale tento termín sa posunul na budúci rok. Celkový projekt rekonštrukcie je v réžii americkej strany, o obnovení civilnej časti letiska sa prestalo hovoriť.

Bystričania, Zvolenčania i Sliačania si ešte pamätajú, že po skončení civilnej prevádzky letiska Sliač kvôli pripravovanej rekonštrukcii vojenskej časti letiska sa najmä vďaka verejnému tlaku poslanca BBSK Ľubomíra Motyčku a primátorov dotknutých miest vtedajší  minister obrany Jaroslav Naď deklaroval, že na sliačskom letisku budú po skončení stavebných prác  vzlietať a pristávať aj civilné lietadlá, ale nevedel to ničím relevantným podložiť.

Jaroslav Naď

Jaroslav Naď

Primátori aj s dotknutými obyvateľmi chceli počuť odpovede na konkrétne otázky, najmä akým spôsobom bude letisko ďalej prevádzkované. Súčasne požadovali, aby jeho civilná časť zostala aj v budúcnosti zachovaná. Práve civilná letecká doprava totiž predstavuje dôležitú časť infraštruktúry, ktorá spája náš región so svetom a dáva do budúcnosti všetky predpoklady pre jeho rozvoj.

Primátorom troch susedných miest nie je ľahostajné ani to, aký status získa sliačske letisko v rámci uzavretej obrannej dohody s USA po dokončení jeho rekonštrukcie, ktorá sa robí pod dozorom americkej armády. Časom však téma obnovenia civilnej časti Letiska Sliač na úrovni štátnych orgánov   akosi vymizla. Máme vraj počkať na záver celkovej rekonštrukcie vojenskej časti.

Stíhačka F16

Stíhačka F16

Medzitým na Sliači kvôli vojnovému konfliktu na Ukrajine umiestnili systém protivzdušnej a protiraketovej ochrany Patriot (ten sa následne vrátil spojencom, ešte predtým však odišiel náš systém  S-300 na Ukrajinu).

Následne sa ministerstvo obrany darovaním všetkých uzemnených ruských stíhačiek MIG-29 Ukrajine prakticky zbavilo vlastného bojového letectva. Vzdušný priestor Slovenska do príletu strojov F 16 budú chrániť české, poľské a maďarské stíhačky.

Obyvatelia Sliača sa v miestnom referende väčšinovo vyjadrili proti umiestneniu americkej vojenskej základni na Letisku Sliač, z čoho si minister Naď doslova robil srandu.  O civilnom lietaní na Sliač sa prestalo hovoriť. Téma sa obnovila až po nástupe novej vlády, keď sa ministrom obrany stal Robert Kaliňák.

Robert Kaliňák

Robert Kaliňák

„Práve z tohto dôvodu sme sa ako samosprávy opäť spojili a vo štvrtok sme na našom mestskom úrade  absolvovali spoločné stretnutie za účasti viceprimátora Jakuba Gajdošíka, predsedu BBSK Ondreja Luntera, primátorky mesta Sliač Ľubice Balgovej, primátora Zvolena Vladimíra Maňku, riaditeľa OOCR Stredné Slovensko Jířího Pěča a riaditeľa Slovenskej leteckej agentúry Huberta Štoksu. Chceme spolupracovať a všetkým nám záleží na tom, aby bola civilná časť letiska opätovne obnovená,“

uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko.

Stretnutie na banskobystrickom mestskom úrade

Stretnutie na banskobystrickom mestskom úrade

Predchádzajúce vlády Igora Matoviča a Edurda Hegera dotknutým samosprávam v minulosti sľúbili, že rekonštrukcia Letiska Sliač sa nijakým spôsobom nedotkne civilnej prevádzky, ktorá by mala byť obnovená.

Nestalo sa tak. V budovách niekdajšej civilnej časti neexistuje nič a všetko je rozpredané. Letisko Sliač tak v súčasnosti funguje už len ako vojenské letisko.

Preto samosprávy spájajú sily a  v najbližšom období požiadajú nového ministra obrany o stretnutie, na ktorom túto tému znovu otvoria.

„Od novej vlády budeme požadovať, aby sa vrátila k naplneniu pôvodného prísľubu, ktorú dostali obyvatelia nášho regiónu – že rekonštrukciou letiska neprídeme o civilnú prevádzku. Sme presvedčení, že civilná časť má strategický význam nielen pre Sliač a jeho okolie, ale pre celé stredné Slovensko. Fungovanie leteckej dopravy patrí medzi kľúčové aspekty rozvoja potenciálu v cestovnom ruchu a v investíciách,“

dodal primátor Nosko.

Letisko Sliač

Letisko Sliač

Autor: (tom), Foto: mesto BB a ilustračné