Šalková sa od mesta najbližšie štyri roky neodčlení

SPRÁVY
4 /

Snahy časti obyvateľov mestskej časti Šalková o odčlenenie sa od Banskej Bystrice sa nenaplnia minimálne najbližšie štyri roky po voľbách 15.novembra. Vie to už aj petičný výbor s miestnou občianskou radou.

Predseda petičného výboru za osamostatnenie sa Šalkovej od mesta Ján Bacík pre agentúru SITA uviedol:

„Bude treba ešte vybaviť viacero záležitostí, problémy sú napríklad okolo katastra. Zdá sa, že mesto čaká do volieb a až potom sa to začne poriadne riešiť. Osamostatnenie Šalkovej tak bude najskôr možné ku komunálnym voľbám o štyri roky.“

Prvé rokovanie k návrhu dohody so Šalkovou o odčlenení zvolalo mesto z vlastnej iniciatívy. „Na stretnutí sa obe strany dohodli na ďalšom postupe a nasledujúcich stretnutiach,“ uviedla hovorkyňa primátora mesta Martina Kanisová.

Podľa mestskej  právničky Heleny Koreňovej  mesto neupiera Šalkovej právo odčleniť sa od mesta na základe výsledkov referenda z roku 1996.

„Bude treba preskúmať náležitosti dohody. Oni sa chceli odčleniť s pôvodným katastrálnym územím. V tom čase (pred 18 rokmi) však mali iné katastrálne územie, ako teraz. Toto bude predmetom skúmania a potom majetková časť, ktorej sa domáhajú, aby im bola v rámci katastrálneho územia vyčlenená do majetku budúcej obce.“

Po uzavretí dohody o zriadení obce rozhodne nariadením vláda. Podľa súčasne platnej  legislatívy však na vytvorenie novej obce treba minimálne tritisíc obyvateľov, čo v čase konania referenda o odčlenení Šalkovej nebolo potrebné. V mestskej časti Šalková žije dnes vyše 1.000 obyvateľov z celkového počtu takmer 78.000 Bystričanov.

Zákon o obecnom zriadení č.369/1990 Z.z. v platnom znení v § 2a ods. (5) o zlúčení a rozdelení obce hovorí toto:

„Obec sa môže rozdeliť, ak nové obce budú mať katastrálne územie alebo súbor katastrálnych území tvoriaci súvislý územný celok, najmenej 3 000 obyvateľov, ak urbanisticky nesplynuli s ostatnými časťami obce. Obec nemožno rozdeliť, ak do rozvoja odčleňovanej časti obce boli vložené investície, od ktorých je závislá celá obec.“

Bývalá samostatná obec Šalková bola k mestu Banská Bystrica pričlenená v 70-tych rokoch minulého storočia. V roku 1996  Šalkovčania v referende odhlasovali odčlenenie od mesta Mestské zastupiteľstvo následne uložilo vedeniu mesta, aby toto odčlenenie zabezpečilo v súlade so zákonom, ale ďalej sa vo veci dlhé roky nekonalo.

Až v roku 2011 skupina Šalkovčanov v spolupráci s poslancom Jaroslavom Kuracinom a jeho právnikmi  podala na Ústavný súd SR sťažnosť pre porušenie ich základného práva nečinnosťou mesta, ktorú však Ústavný súd koncom roka 2012 zamietol ako zjavne neopodstatnenú. V tejto veci mal konať petičný výbor.

Ten následne  vypracoval návrh na osamostatnenie a predložil ho mestu na jar 2014. Podľa petičného výboru  mesto Šalkovú dlhodobo zanedbáva. Pred rokmi sa v jej blízkosti vybudovala moderná skládka odpadu, urobila sa nová kanalizácia okrem Hronskej ulice. Cesty a most sú v zlom stave, pribudla malá vodná elektráreň, v ktorej blízkosti je mestský priemyselný park, nedávno sa tu zrušila malotriedka.

Napriek všetkému by bolo zaujímavé zistiť, či aj po 18 rokoch si väčšina obyvateľov Šalkovej stále želá odčlenenie od mesta. Navyše by to nebolo zadarmo…

Autor: (tom), Foto: redakčné