Ako sa tvorí značka „Na farmu Hiadlovských za vínom“

SPRÁVY
1 /

Kto by nepoznal chýrny syr Hiadlovec z mliečnej farmy Braunvieh nad Slovenskou Ľupčou. Tento rok začiatkom októbra sa na farme konalo jedinečné dvojdňové podujatie „Na farmu Hiadlovských za vínom.“

Rodina Hiadlovských stavila na chov alpského hnedého plemena  Braunvieh. Materské stádo dojníc doviezli z rakúskeho Tirolska a meno tohto plemena je aj súčasťou názvu farmy na zelenej lúke Podbarište.

V ďalšej etape rozvoja firmy dobudovali moderná maštaľ s voľným ustajnením, ktoré  zabezpečuje pohodu chovaných zvierat. Na túto maštaľ s kapacitou 100 kusov dobytka nadväzuje moderná syráreň. Tá vyhovuje všetkým hygienickým požiadavkám a dáva tak predpoklady pre výrobu špecifických zrejúcich syrov značky „Hiadlovec“, ktoré sa kvalitou vyrovnajú tým najlepším svetovým značkám

S farmárom Martinom Hiadlovským sme sa porozprávali o tom, čo znamená pre budúcnosť farmy kultúra spojenia syra s vínom a ďalšími farmárskymi produktmi

Ako ste sa dostali na farme k spojeniu kvalitného syra a vína?

Myšlienka spojenia našej farmy so syrom a vínom vznikla už dávnejšie a nevznikla náhodou. My už dlhšie spolupracujeme s vinármi v dôsledku toho, že vyrábame zrejúce syry Hiadlovec a chodievali sme na rôzne festivaly spojené s vínom. Keďže na strednom Slovensku takéto niečo neexistovalo v takej forme, akoby sme si predstavovali, povedali sme si, že túto vínnu kultúru spojenú s kvalitným Hiadlovcom prinesieme aj k nám.

Čo tomu predchádzalo?

Pred tromi rokmi sme začali festivalom v Slovenskej  Ľupči, v spojení s Turíčnym jarmokom. Mysleli sme si, že to bude dobre a ľudia prídu za slovenskými tradíciami. Boli sme v parku ohraničení inými stánkami, teda išlo o akciu v  rámci väčšej akcie. Bolo teplo a prišlo do 300 ľudí. Pochopili sme, že keď chceme urobiť kvalitné podujatie trochu sa odlišujúce od regionálneho priemeru, musíme si nájsť iný termín a urobiť to samostatne.

Ešte v ten rok na jeseň sme v krásnom počasí urobili samostatné podujatie v prírode ľupčianskeho parku s vínom, syrom Hiadlovec a ďalšími gurmánskymi špecialitami pod taktovkou šéfkuchára a majiteľa originálnej žilinskej reštaurácie Top restaurant Petra Ďurča, aj s príjemnou jazzovou hudbou Uherekovcov. Návštevnosť v obci sa vyšplhala na 700 ľudí, ale ešte stále to nebolo celkom ono.

Ďalší ročník ešte v parku nám nevyšiel kvôli počasiu, keďže prišlo iba 200 ľudí. Napriek tomu bol tento ročník predsa len niečím výnimočným. Kým predtým boli hosťami festivalu aj väčšie vinárstva, tentoraz prišli iba vinári, ktorí obhospodarujú vlastné vinohrady.

Ako vzniklo podujatie „Na farmu Hiadlovských za vínom“?

Tieto tri ročníky sa stali pre mňa obrovskou výzvou pozvať milovníkov dobrého vína a Hiadlovca priamo k nám na mliečnu farmu Braunvieh v lone prírody nad Slovenskou Ľupčou. Preto sme popri každodennom výrobnom procese a starostlivosti o dobytok museli dorobiť dvornú časť farmy aj s nevyhnutnými stavebnými úpravami na vinárni.

Toto podujatie u nás doma sme už nenazvali festival, ale „Na farmu Hiadlovských za vínom“. Bude z toho značka vyjadrujúca, že to sú tí Hiadlovskí a volajú si vinárov na farmu. Tento rok sme si pripomenuli 25 rokov našej existencie a preto sme chceli ľuďom ukázať, kde vlastne sú tí Hiadlovskí. Lebo o nás síce ľudia vedia, len nie to, kde sme, aby sa k nám mohli prísť pozrieť celé rodiny s deťmi alebo priatelia, popozerať sa a kúpiť si nejaké farmárske výrobky.

O aké vinárstva sa jedná?

Na farmu sme pozvali malé vinárstva, ktoré obhospodarujú vlastné vinohrady, prípadne získavajú hrozno od malých pestovateľov, s ktorými majú dlhoročnú dôvernú spoluprácu zakladajúcu sa  na rovnakých hodnotách a prioritách pri práci vo vinohrade.

S vinármi, ktorých hostíme, spolupracujeme dlhé roky a ich spôsobom výroby vína korešponduje hodnotovo s našim spôsobom výroby syrov. Prichádzajú k nám z rôznych vinohradníckych oblastí Slovenska, od Malokarpatskej (Pezinok), cez Nitriansku (Tekov, Pukanec), Južnoslovenskú (Strekov), Stredoslovenskú (Veľký Krtíš) až po Tokaj.

Nechýbali ani ďalšie domáce produkty…

Okrem toho sme mali na farme výrobcu exkluzívnych slovenských džemov a omáčok Gentle Jam s vyberaným alkoholom, čo taktiež patrí k syrom. Suroviny do gastrošpecialít z farmárskeho hovädzieho mäsa dopĺňali drobní pestovatelia. Jedným z nich bol pán Ferenc so svojimi  batatmi. Svoje miesto tu mala aj káva.

Pomohli nám študenti zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu Zvolen, s ktorými spolupracujeme už druhý rok. Títo mladí ľudia tu vlastne praxovali a veľa sa naučili, niečo im to dá do života. Používali sme kvalitné prístroje stroje MONTYCON gastro, ktoré používali kuchári aj na servírovanie. Podávanie jedla a nápojov bolo bez plastov, jednoducho len keramika a sklo. To všetko patrí tiež k umocneniu zážitku.  

Aký je vlastne program podujatia?

Čo sa týka programu, nechceli sme to veľmi fázovať. Zvolili sme otvorený systém s voľnou degustáciou. Ľudia si zakúpia pri vchode degustačný lístok s pohárom a kapsičkou prechádzajúc voľne po celej farme. Návštevníci sa mohli rozhodnúť ochutnať jednotlivé druhy vín z 12 vinárstiev a dozvedieť sa niečo o nich, dať si niečo chutné pod zub a posedieť si s priateľmi, pozrieť si na farme dobytok a jej výrobné priestory či sa len tak poprechádzať  po okolitej prírode.  

Mali sme na farme tvorivé dielne pre deti, lukostreľbu, jazdu na koňoch či rezbára a výrobcu chutnej medoviny. Keďže už bolo chladnejšie, mohli sa návštevníci pohybovať vo vykurovaných priestoroch na farme.

Ako ste vyriešili parkovanie pre množstvo návštevníkov?

Mysleli sme aj na parkovanie pre návštevníkov. Nechceli sme ich púšťať autami k našej farme, tak sme pre nich pripravili záchytné parkovisko pri firme ESSEL a odtiaľ sa prešli chodníkom až na farmu. Pre tých, ktorí zo zdravotných či iných dôvodov nemohli  ísť pešo, sme pripravili kyvadlovú dopravu medzi dolným parkoviskom a farmou prostredníctvom dvoch mikrobusov. Osemdesiat percent ľudí si zvolilo pešiu prechádzku.

Večer bola cesta domov vysvietená sviečkami, čo bolo celkom romantické. Mikrobusy sme využili aj na výlet pre návštevníkov farmy na Ľupčiansky hrad, kde sme mali pre nich pripravené prehliadky. Bol to vlastne ďalší zážitok. Takto by sme chceli v budúcnosti organizovať výlety z farmy napríklad do Podkoníc, kde je múzeum lyží či na Plejše., aby návštevníci našej farmy spoznávali aj región. Bude to vlastne gastroturistika, do ktorej zapojíme ďalších partnerov zo širšieho okolia.

Myslíte si, že ľudia sa k vám budú vracať?

Považujem za osobný úspech, že sa nám v pomerne krátkom čase podarilo naučiť ľudí chodiť na farmu za kvalitným syrom a vínom. Presviedčajú sa, že nie sme len obyčajní farmári pracujúci s dobytkom, ale dokážeme im ponúknuť kvalitné produkty s príjemným  zážitkom.

Navyše sme v strede Slovenska a každý má k nám rovnako ďaleko. Keďže chodím často po rôznych gastrofestivaloch, pozývam ľudí, aby nás prišli navštíviť a oni prichádzajú aj zo zahraničia. Dobrá zvesť sa šíri rýchlo (úsmev).

Teraz staviame priestory pre gastronómiu a ubytovanie, dokončujeme vináreň s predajňou  remeselných vín. Kuchyňa bude fungovať na vlastných produktoch, okrem syra Hiadlovca na teľacine a hovädzine z vlastného chovu, jednoducho je to o domácich surovinách a  kvalitných vínach.

Podujatie organizujete v piatok a sobotu…

Dvojdňové podujatie „Na farmu Hiadlovských za vínom“ sme zvolili preto, že nie každý môže prísť v piatok a zasa ďalší nemajú voľnú sobotu. Pre zaujímavosť v piatok prišla na farmu asi 1/3 návštevníkov. Má zmysel to robiť dva dni, aby mohli prísť všetci, ktorú to chcú zažiť. Je tu aj otázka ubytovania, čo je zasa príležitosť pre hoteliérov v okolí, v budúcnosti sa časť ubytuje i v našom penzióne. Takto vlastne podporíme cestovný ruch. Naša farma bude akým centrom s možnosťou spolupráce pre ostatných partnerov na okolí v ďalších oblastiach služieb.

A budúcnosť?

„Na farmu Hiadlovských za vínom“ chceme robiť dvakrát do roka v júni a niekedy v októbri, nás prinútilo dokončiť celý areál farmy aj pre účely gastroturistiky. Nebude to už len mliečna farma, ale zážitkovo, kam sa budú ľudia vracať, aby opäť ochutnali alebo si kúpili  Hiadlovec či niektoré z vín, aby si pochutili na dobrom jedle z domácich surovín  v príjemnom prírodnom prostredí. V budúcnosti plánujeme organizovať aj farmárske trhy.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a Farma Braunvieh