S príchodom (staro)nových primátorov v Banskej Bystrici a vo Zvolene ožijú plnohodnotné Vianoce

SPRÁVY
1 /

Pandémia koronavírusu v uplynulých dvoch rokoch doľahla aj na tradičný vianočný program na námestiach v dvoch susedných mestách Banskej Bystrici a vo Zvolene, ktorý bol značne obmedzený. Na námestiach chýbala tá pravá vianočná nálada.

Symbolicky príchodom (staro)nových primátorov Jána Noska a Vladimíra Maňku do funkcií po októbrových komunálnych voľbách sa aj banskobystrické či zvolenské Vianoce dostanú do takého prevedenia, na ktoré boli obyvatelia oboch miest  zvyknutí.

Banskobystrické Vianoce 2022

Príležitostný trh, na ktorom budú stánky s občerstvením a vianočným punčom, sa uskutoční od 1. do 26. decembra 2022. Ponuka remeselných výrobkov bude k dispozícii v termíne od 6. do 22. decembra.

„Som veľmi rád, že po dvojročnej pauze si budeme môcť užiť spoločne atmosféru vianočných trhov v plnom rozsahu. Verím, že v zdraví zaplníme najkrajšie námestie na Slovensku dobrou náladou, smiechom a zábavou. Ďakujem všetkým, ktorí sa s plným nasadením pustili do organizácie. Sú to odborné útvary mesta, ale aj rôzne organizácie, podniky, inštitúcie, účinkujúci a mnohí iní. Určite si na svoje príde každá veková kategória, všetkých vás srdečne pozývam a teším sa na vás,“

hovorí banskobystrický  primátor Ján Nosko.

Ján Nosko s Mikulášom a jeho pomocníkmi

Ján Nosko s Mikulášom a jeho pomocníkmi

Banskobystrické Vianoce už tradične otvorí 6. decembra 2022 na Námestí SNP Mikuláš so svojimi pomocníkmi, ktorí spolu s primátorom mesta slávnostne rozsvietia vianočný stromček a najmenších potešia sladkými dobrotami.

Počas celého predvianočného obdobia sa uskutočnia viaceré koncerty nielen banskobystrických zoskupení a interpretov. V piatok 16. decembra vystúpi známy slovenský spevák Robo Opatovský a v utorok 20. decembra 2022 sa predstaví ženské spevácke zoskupenie Bon Bon trio. Diváci sa môžu tešiť na žánrovo pestrý program, ktorý svojou dramaturgiou podčiarkne vianočnú atmosféru.

Nebudú chýbať ani Banícke Vianoce, zvykoslovné pásmo Na Luciu  s miestnymi folklórnymi súbormi Radosť a Urpín, Otto Voce, Vianoce pieskom maľované, Primátorský punč, rozprávky či živý betlehem. Program na Námestí SNP uzavrie 22. decembra 2022 banskobystrická speváčka Tereza Králiková s hosťami koncertom najznámejších vianočných hitov a kolied s názvom Vtedy sú Vianoce. Zaujímavé vianočné podujatia budú  aj v Robotníckom dome.

V posledný deň tohto roka sa môžu všetci Banskobystričania i návštevníci mesta tešiť na oslavy Silvestra na Námestí SNP. Na druhý deň 1. januára 2023 sa uskutoční už tradičný novoročný ohňostroj.

Vianočná dedina a verejné korčuľovanie na zvolenskom námestí

Mesto Zvolen a Zvolenské kultúrne centrum predstavili program tohtoročnej Vianočnej dediny na Námestí SNP „Zvolenká zima 2022“, ktorú otvoria 1. decembra  a potrvá do 23.12. 2022. Návštevníkov čaká  bohatá ponuka výrobkov, dobrôt a rozšírený kultúrny program.

Novozvolený primátor Zvolena Vladimír Maňka pripravil pre Zvolenčanov a návštevníkov mesta milé prekvapenie:

„Do funkcie primátora nastúpim 28. novembra a so súčasným vedením mesta som sa dohodol, že napriek nepriaznivej situácii v cenách energií ľadová plocha na námestí v tomto roku bude. Samozrejme korčuľovanie bude bezplatné.“

Vladimír Maňka

Vladimír Maňka

Maňka sa zároveň obrátil na miestnych podnikateľov, že ak si budú chcieť umiestniť na mantineloch otvoreného klziska svoje logá či inú reklamu, prispejú  deťom i dospelým k bezplatnému korčuľovaniu.

Mimochodom verejné korčuľovanie na otvorenom klzisku priamo na zvolenskom námestí lákalo už aj v minulosti množstvo malých i veľkých korčuliarov zo Zvolena i širšieho okolia. Je to perfektná zimná atrakcia.

„My ako samospráva urobíme všetko preto, aby sme sa im odvďačili našou prácou a partnerstvom. Samozrejme si uvedomujem, že ekonomická situácia pre podnikateľov je zložitá. Pre nás sú však všetci podnikatelia dôležití a budeme sa  tak k nim aj správať,

dodal primátor Maňka.

V Banskej Bystrici aj vo Zvolene to vyzerá na zaujímavý vianočný program, ktorý sa oplatí vidieť a skúsiť na vlastné oči. Napokon si môžeme vymeniť svoje  zážitky z oboch susedných miest.

Autor: (tom), Foto: ilustračné