S kyberšikanou sa stretávame už na základných školách, Banská Bystrica to začala riešiť

SPRÁVY
0 /

Téma drog či šikany na školách rezonuje v súčasnosti v každom meste. Je správne, že Banská Bystrica  sa touto problematikou začala zaoberať komplexne a už v minulom roku sa nášmu mestu podarilo vytvoriť pozíciu referenta školskej krízovej intervencie.

Zároveň sa zosieťovali všetky dôležité inštitúcie a vytvorila sa pracovná skupina zložená z odborníkov z Centra prevencie a poradenstva, psychológov, prokuratúry, polície a ďalších. Spoločne vytvorili Katalóg osvety a prevencie, ktorý má k dispozícii každý riaditeľ základnej školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Obsahuje prednášky na rôzne témy, ktoré si môže vedenie školy vybrať podľa toho, s čím sa aktuálne medzi žiakmi, rodičmi a učiteľmi stretáva.

„Dôležité pre nás je problém pomenovať a okamžite s ním pracovať. Dnešná doba zároveň potvrdzuje, že komunikácia s našimi deťmi je základ a škola nemôže suplovať všetko. Mnohé z prednášok na školách vedie práve referent školskej krízovej intervencie a som rád, že je o ne záujem. Čoraz častejšie sa zúčastňuje na stretnutiach s rodičmi a učiteľmi, na ktorých im rozpráva nielen o drogách a šikane, ale aj o kyberšikane v online priestore. Dnes už všetci podliehame výdobytkom doby a bez digitálnej techniky si už nevieme predstaviť bežný deň,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Zľava Michael Mikuláš a Ján Nosko

Zľava Michael Mikuláš a Ján Nosko

Žiaci na základných školách trávia veľa času na sociálnych sieťach, predovšetkým na Instagrame, Telegrame, TikToku či Whatsappe. Pravidelne sú atakovaní rôznym obsahom a môžu si pozrieť také veci, o ktorých rodičia, nemusia mať ani len tušenie.

V online diskusiách už mladí ľudia používajú silné slová, rôzne ataky a dehonestujúce urážky. Aj od referenta školskej krízovej intervencie zaznieva, že dnes je viac ako kedykoľvek predtým potrebné mať prehľad o tom, aké stránky naše deti navštevujú, s kým a o čom si píšu, kde a aké komentáre zanechávajú.

Kyberšikana môže mať rôzne formy – sexuálne obťažovanie, vydieranie, ale aj krádež údajov. Keď zistíte, že vášmu dieťaťu napísal niekto niečo škaredé alebo opačne, začnite to riešiť hneď v zárodku. K dispozícii sú vám učitelia, riaditelia, ale aj banskobystrický referent školskej krízovej intervencie PhDr. Michael Mikuláš  na telefónnych číslach: 048/433 04 99, 0918 505 255.

„Som rád, že aj ostatné samosprávy sa nami inšpirovali a je pravdepodobné, že sa vyberú podobným smerom, akým sme sa vybrali my. Naším cieľom je spoločnými silami tieto problémy riešiť a vytvárať pre deti na školách bezpečné a pokojné prostredie. Ďakujem všetkým kolegom zo Školského úradu, ako aj odborníkom z ostatných inštitúcií, ktorým nie je táto problematika ľahostajná a snažia sa ju riešiť. Ak budete mať na vašej škole možnosť, určite sa na nejakej prednáške zúčastnite,“

dodáva primátor Nosko.

Mimochodom v utorok 6. februára  bol Svetový deň bez mobilu. Skúsme ho na chvíľu odložiť aj my s našimi deťmi….

Michael Mikuláš

Michael Mikuláš

Zdroj: (tom) a mesto BB, Foto: ilustračné