Rooseveltka už bola pred podpisom zmluvy s víťazom verejného obstarávania, prišla však námietka neúspešného uchádzača…

SPRÁVY
18 /

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica vo februári ukončila súťaž na výber zhotoviteľa, ktorý postaví novú nemocnicu v rámci Plánu obnovy a odolnosti. Podarilo sa ju otvoriť na tretíkrát a aktuálne je známy aj jej víťaz. Na podpis zmluvy s ním však budeme musieť ešte počkať, pretože jeden z neúspešných kandidátov podal námietky.

Predpokladaná hodnota najväčšej investície v histórii mesta i Rooseveltovej nemocnice je vyše 350 miliónov eur bez DPH. Podľa míľnikov určených Plánom obnovy a odolnosti by sa hrubá stavba nemocnice mala stihnúť do júna 2026 a jej odovzdanie do užívania by malo prísť najneskôr do konca roka 2028.

Súťaž na výstavbu novej Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici už má svojho víťaza. Je ním združenie Nemocnica BB vedené firmou STRABAG.

Hoci vedenie Rooseveltky už chcelo s víťazom verejného obstarávania podpísať zmluvu, celý proces sa skomplikoval. Neúspešný uchádzač totiž podal námietky a nemocnica musí čakať na ich posúdenie Úradom pre verejné obstarávanie.

„Verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby novej Rooseveltovej nemocnice bolo ukončené zverejnením víťazného uchádzača. Do verejného obstarávania sa zapojilo 5 uchádzačov. Víťazom sa stalo združenie Nemocnica BB na čele so spoločnosťou STRABAG, ktoré ponúklo najnižšiu cenu vyše 297 miliónov eur bez DPH,“

povedala pre TA3 hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje.

Ružena Maťašeje

Ružena Maťašeje

Druhá skončila slovensko-maďarská skupina dodávateľov so sumou viac ako 321 miliónov eur bez DPH. Napriek tomu, že sa už pripravoval podpis zmluvy s víťazom verejného obstarávania, pár hodín pred uplynutím lehoty jeden z uchádzačov podal námietku a všetko sa oddialilo.

„Následné kroky sú v procese. Aktuálne celému projektu napriek uvedeným skutočnostiam nehrozí omeškanie,“

dodala Maťašeje.

Faktom je, že na začiatku procesu verejného obstarávania si Rooseveltova nemocnica ponechala v projekte určitú časovú rezervu, každé zdržanie však môže predstavovať problém s dodržaním stanoveného termínu dokončenia stavebných prác. Hrubá stavba novej Rooseveltovej nemocnice má byť hotová do júna 2026.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková

Ministerstvo zdravotníctva SR ani po tejto nepríjemnej informácii z Banskej Bystrice nepanikári:

„Realizácia výstavby Rooseveltovej nemocnice je vykonateľná a robíme všetko pre to, aby sme to dokázali. Aktuálny harmonogram výstavby posúdením námietky nie je ohrozený alebo spomalený.“

My budeme situáciu v Rooseveltke ďalej sledovať a aktuálne vás informovať aj o vyriešení námietky jedného z uchádzačov o realizáciu výstavby novej banskobystrickej nemocnice. Veríme, že vedeniu Rooseveltovej nemocnice s podporou vládnych predstaviteľov sa podarí dotiahnuť tento odvážny projekt do úspešného konca.

Zľava Ján Lunter, Miriam Lapuníková, Peter Pellegrini, Zuzana Dolinková, Ján Nosko a Juraj Gallo

Zľava Ján Lunter, Miriam Lapuníková, Peter Pellegrini, Zuzana Dolinková, Ján Nosko a Juraj Gallo

Zdroj: (tom) a TA3 , Foto: ilustračné a vizualizácie