Rooseveltka podpísala zmluvu so zhotoviteľom novej nemocnice, výstavba z plánu obnovy môže začať

SPRÁVY
16 /

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici podpísala v pondelok zmluvu so zhotoviteľom stavby novej nemocnice, ktorým je Združenie nemocnica BB, Strabag PS – Siebert + Talaš.

Do verejného obstarávania sa prihlásilo päť uchádzačov, združenie zvíťazilo s ponukou v hodnote 297,5 milióna eur bez DPH. Hrubá stavba nemocnice má byť hotová v roku 2026 a bude financovaná z plánu obnovy.

Vizuál novej nemocnice v Banskej Bystrici

Vizuál novej nemocnice v Banskej Bystrici

Riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková v pondelok uviedla:

„Za prítomnosti ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej, podpredsedu vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti Petra Kmeca a predsedu výboru NR SR pre zdravotníctvo Vladimíra Baláža sme dnes slávnostne oznámili splnenie zásadného míľnika projektu stavby novej nemocnice – podpis zmluvy so zhotoviteľom stavby novej nemocnice. Je to veľký deň pre obyvateľov Banskobystrického kraja, ale aj celého Slovenska. Podpis zmluvy so zhotoviteľom stavby sme oslávili prekrojením sladkej zmenšenej verzie budúcej budovy nemocnice.“

Miriam Lapuníková pri podpise zmluvy

Miriam Lapuníková pri podpise zmluvy

Zhotoviteľ sa zaväzuje k dodaniu nemocnice s počtom 771 lôžok. V rámci realizácie projektu sa bude konať asanácia budov, rekonštrukcie a výstavby a to za plnej prevádzky nemocnice. Príprava dočasných priestorov prebieha, sťahovacie práce sa majú začať po podpise zmluvy so zhotoviteľom.

„Stavebné práce sa začnú už čoskoro. Na jeseň sa počíta s búracími prácami a v decembri je plánované začatie samotnej výstavby novej nemocnice v priestoroch súčasného areálu. Podľa plánu by mala byť odovzdaná do užívania do konca roka 2028. Ministerstvo zdravotníctva nepretržite komunikuje s Rooseveltovou nemocnicou ohľadne procesu a harmonogramu výstavby novej nemocnice financovanej do hrubej stavby z plánu obnovy. Teší ma, že slovenský pacient je o krok bližšie k nemocnici 21. storočia.“

povedala na tlačovej besede v Rooseveltke ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas).

Zuzana Dolinková

Zuzana Dolinková

Podpredseda vlády pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas) zdôraznil:

„Ide o najväčší investičný projekt v rámci plánu obnovy. Naša investícia vo výške 425 miliónov eur zabezpečí kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých ľudí, ktorí to potrebujú. Stredné Slovensko si novú modernú nemocnicu zaslúži a mňa teší, že plán obnovy prispieva k zvyšovaniu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti.“

Peter Kmec

Peter Kmec

„Zo strany mesta budeme aj naďalej poskytovať maximálnu súčinnosť. Som presvedčený, že výstavba novej nemocnice nebude len o kvalitnejšom prostredí a špičkových službách, ale že do Banskej Bystrice prilákame aj nových lekárov a zdravotníkov. Verím, že projekt bude dotiahnutý do úspešného konca. Držme si palce,“

vyjadril sa banskobystrický primátor Ján Nosko.

Vizuál

Vizuál

Rooseveltova nemocnica sa už v uplynulých rokoch pokúšala o rekonštrukciu. Vláda SR vlani v júni schválila projekt výstavby novej modernej nemocnice v Banskej Bystrici po tom, ako sa z financií plánu obnovy upustilo od postavenia bratislavskej nemocnice Rázsochy.

Výstavba novej nemocnice v Banskej Bystrici bude zahŕňať stavbu hlavnej budovy nemocnice a budovu infekčných disciplín a technických prevádzok so 771 lôžokami. Moderný koncept budov bude vybavený najmodernejšími technológiami, mnohé procesy budú digitalizované a zautomatizované.

V Rooseveltke

V Rooseveltke

Maximalizuje sa aj komfort pacientov a zamestnancov. Izby budú navrhnuté prioritne pre jedného a dvoch pacientov. Každá pacientska izba bude mať vlastné sociálne zariadenie (sprchu, toaletu). Súčasťou objektu je aj parkovací dom, vďaka ktorému sa zvýši počet parkovacích miest a zlepší sa aktuálne veľmi problematická situácia s parkovaním v areáli nemocnice a jeho blízkom okolí.

Základnou myšlienkou tohto projektu je centralizácia zdravotníckych prevádzok do funkčného celku s optimalizáciou väzieb zdravotníckej starostlivosti, pohybu pacientov, zdravotníckeho personálu, prevádzkových tokov v oblasti zásobovania nemocnice a k tomu potrebný a nevyhnutný rozvoj technického zázemia a infraštruktúry.

https://www.facebook.com/MinisterstvoZdravotnictvaSR/videos/388462070863313?locale=sk_SK

Zľava Zuzana Dolinková, Miriam Lapuníková a Peter Kmec

Zľava Zuzana Dolinková, Miriam Lapuníková a Peter Kmec

Zdroj: (tom) a TASR  , Foto: Rooseveltova nemocnica a vizuály