Roadshow Európskeho parlamentu v Banskej Bystrici

SPRÁVY
0 /

Už 13. mája 2019 bude mesto Banská Bystrica jednou zo zastávok roadshow Európskeho parlamentu s názvom „Tentoraz idem voliť“.

V bohatom programe sa predstavia viaceré projekty rozvíjajúce región sprevádzané zaujímavým programom, kde sa o skvelú zábavu postarajú aj miestni speváci, tanečníci, hudobníci či rôzne súťaže. Taktiež budete môcť diskutovať so zástupcami európskych inštitúcií.

Roadshow sa bude konať v pondelok 13. mája 2019 na Námestí SNP. Diskusia bude prebiehať tiež  13. mája o 10:00 hod. na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB (miestnosť č. 4). Diskutovať bude Dionýz Hochel (Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku), Grigorij Mesežnikov (politológ) a doc. PaedDr. Radovan Gura, PhD. (UMB Banská Bystrica).

Sprievodný program na Námestí SNP

Celý program roadshow EP v Banskej Bystrici

10:00 – 11:30 diskusia so študentmi na Univerzite Mateja Bela

12:00 – 17:00 sprievodný program

17:30 – 19:00 diskusia s občanmi v Štátnej vedeckej knižnici

Voľby do európskeho parlamentu 2019

 Na území štátov Európskej únie sa budú konať v dňoch 23. až 26. mája. Jednomyseľne o tom v Bruseli rozhodlo predsedníctvo europarlamentu a lídri jeho politických skupín. Na Slovensku si svojich zástupcov zvolíme v sobotu 25. mája 2019.

Tohtoročné voľby do európskeho parlamentu budú v poradí dvanáste, štvrté na Slovensku. Tie predchádzajúce sa uskutočnili v roku 2014. A na Slovensku bola najnižšia účasť v rámci EÚ (iba 13,05 – percentná)

Ak by Veľká Británia odišla z Európskej únie, došlo by k prerozdeleniu miest v Európskom parlamente. Klesol by aj celkový počet europoslancov zo 751 na 705. Slovensko by si potom malo štrnásť poslancov, v súčasnosti má trinásť mandátov.

Zdroj: Neuropea, Foto: ilustračné