Remišovej ministerstvo napokon ustúpilo, eurofondy budú môcť čerpať Banská Bystrica aj Zvolen

SPRÁVY
4 /

Viacerí Banskobystričania si ešte pamätajú na nedávny spor miest Banská Bystrica a Zvolen s ministerstvom Veroniky Remišovej pri návrhu na vytvorenie dvoch samostatných území udržateľného mestského rozvoja (UMR) na čerpanie eurofondov. Ministerstvo v konečnom dôsledku muselo dať za pravdu obom samosprávam.

Studená vojna Remišovej ministerstva s Bystricou a Zvolenom skončila

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR nátlakovo presadzovalo princíp spoločného UMR BB-ZV za pomoci poslancov „regionálnej politickej strany“ Banskobystrická alternatíva a miestnych aktivistov proti vôli oboch miest. Dokonca zo strany štátneho tajomníka MIRRI Vladimíra Ledeckého zaznievali ponuky na zvýhodňovanie miest pri čerpaní eurofondov, ak si osvoja názor jeho ministerstva, resp. vyhrážky, že o peniaze prídu.

Požiadavka bystrického primátora Jána Noska vytvoriť samostatný UMR Banská Bystrica bola podporená februárovým uznesením mestského zastupiteľstva. Rovnako primátorka Zvolena Lenka Balkovičová sa mohla oprieť o uznesenie zvolenských poslancov z decembra minulého roka, ktorí súhlasili s vytvorením samostatného UMR Zvolen. Obaja primátori presadzovali tieto rozhodnutia spoločne.

Primátori Lenka Balkovičová a Ján Nosko

Primátori Lenka Balkovičová a Ján Nosko

Napokon sa ukázalo, že Remišovej ministerstvo bolo nútené skončiť „studenú vojnu“ s dvomi mestami v strede Slovenska a schválilo návrhy Banskej Bystrice a Zvolena, pretože boli splnené kritériá Európskej komisie. MIRRI tak bude rokovať s Európskou komisiou o zahrnutí samostatných území UMR BB a ZV do podpory z osobitnej alokácie pre udržateľný rozvoj z Európskych štrukturálnych a investičných fondov EŠIF

K tejto skutočnosti sa na sociálnych sieťach vyjadril štátny tajomník MIRRI Vladimír Ledecký a reagoval na neho primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Vladimír Ledecký

Vladimír Ledecký

Vladimír Ledecký útočí na Bystričanov aj naďalej

MIRRI v uplynulých dňoch rozhodlo o samostatnom postupe formovania území udržateľného mestského rozvoja (UMR) jednotlivo pre mestá Banská Bystrica a Zvolen. S Európskou komisiou sa chystá rokovať o vzniku dvoch samostatných území UMR, jeden pre mesto Zvolen a druhý pre mesto Banská Bystrica tak, ako žiadali obe mestá.

Neprešiel tak tvrdošijne presadzovaný návrh štátneho tajomníka Ledeckého, ktorý chcel odobrať možnosť čerpať eurofondy Banskej Bystrici samostatne ako jedinému krajskému mestu.

Primátori BB a ZV s prezidentom Únie miest SR Richardom Rybníčkom

Primátori BB a ZV s prezidentom Únie miest SR Richardom Rybníčkom

Aj napriek tomu, že argumenty Banskej Bystrice, ale aj Únie miest Slovenska a odbornej verejnosti nakoniec presvedčili aj ministerstvo, štátny tajomník Vladimír Ledecký sa s tým evidentne nezmieril a počas víkendu na primátora Jána Noska zaútočil na svojom Facebooku:

„Som presvedčený, že hazard s verejnými financiami zo strany primátora Banskej Bystrice, ktorý ľahkovážne pristupuje k balíku peňazí pre región Zvolena, Sliaču a v konečnom dôsledku aj Banskej Bystrice, nie je voči obyvateľom týchto regiónov zodpovedné. Nechcem, aby sme riskovali, že negatívny finančný dopad ich zasiahne len preto, že pán primátor sa iracionálne zaťal,“

napísal Ledecký. Na záver svojho statusu uviedol, že obom mestám drží palce.

Veronika Remišová a Vladimír Ledecký

Veronika Remišová a Vladimír Ledecký

Ján Nosko: Mestá sa majú právu vyjadrovať k svojej budúcnosti

Banskobystrický primátor Ján Nosko považuje finálne rozhodnutie za výbornú správu pre BB a ZV, keď o územiach udržateľného mestského rozvoja si budú rozhodovať obe mestá. Zareagoval aj na pokračujúce útoky štátneho tajomníka Ledeckého:

„Vážený pán štátny tajomník,chcel by som veriť, že Vaše posledné vety pod dnešným statusom sú mienené úprimne. Žiaľ, po skúsenostiach a rokovaniach s Vami to beriem iba ako povinnú floskulu s cieľom zachovať si tvár. Práve Váš iracionálny, bohorovný, ľahkovážny, neodborný a politický tlak na naše samosprávy mohol spôsobiť ohrozenie zdrojov v našom regióne. Verím, že práve vďaka principiálnemu postoju našich samospráv a podpore Únie miest Slovenska sa tak nestane.“

Ján Nosko

Ján Nosko

Ďalej Nosko pokračoval:

„Regionálni politici majú právo vyjadrovať sa k budúcnosti rozvoja svojich miest aj regiónu, pretože ich poznajú, a aj s obyvateľmi v nich žijú. Verím, že o zásadných otázkach rozvoja v ďalšom programovom období budú rozhodovať skutoční odborníci, nie ľudia, ktorých zmenil politický post, zabudli a následne skúšajú Mňačkovu „Ako chutí moc”. Pán štátny tajomník, prajem Vám veľa zdravia a úspešných verejnoprospešných rozhodnutí v prospech samospráv, život v ktorých dobre poznáte.“

Banská Bystrica a Zvolen spolu s obcami v ich okolí sa tak po niekoľkomesačnom zápase o eurofondy môžu upokojiť a začať pripravovať rozvojové projekty, na ktoré v najbližších rokoch budú môcť bez obáv čerpať európske dotácie.

Autor: (tom), Foto: FB a ilustračné