Rekonštrukcie ciest na Horehroní a Kokavsku z eurofondov úspešne napredujú

SPRÁVY
0 /

Dlho očakávané rekonštrukcie úsekov ciest Brezno – Čierny Balog a Kokava nad Rimavicou – Utekáč, na ktoré sa Banskobystrickému samosprávnemu kraju podarilo získať viac ako 10,4 milióna eur z eurofondov, úspešne napredujú. Zástupcovia kraja sa o tom presvedčili na dnešnom kontrolnom dni priamo na stavenisku.

Viac ako 34 kilometrov úsekov, vrátane štrnástich mostov a jedného zosuvu, prechádza aktuálne rekonštrukciou v rámci investičnej akcie na cestách II/529 Brezno – Čierny Balog a III/2724 Kokava nad Rimavicou – Utekáč. Na rekonštrukciu sa Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) podarilo získať viac ako 10,4 milióna eur z eurofondových zdrojov, celková cena diela je podľa zmluvy 13 335 890,70 eur s DPH.

Kraj odovzdal stavenisko združeniu „Sihla – Utekáč“ spoločností EUROVIA SK, Dopravstav a SMS ešte v auguste a práce dnes úspešne napredujú.

„Na túto rekonštrukciu čakali obyvatelia i starostovia obcí dlho – chcem im poďakovať za ich trpezlivosť i za spoluprácu, vďaka ktorej sa túto akciu, náročnú na projekčnú prípravu, verejné obstarávanie i kontroly, ktoré v mnohých prípadoch trvajú na ministerstvách veľmi dlho, podarilo úspešne začať. Rovnako ďakujem zhotoviteľom – na ich pleciach je dnes samotná realizácia rekonštrukcie a ja verím, že sa im ju podarí dokončiť v termíne a v takej kvalite, aby zrekonštruované cesty ešte dlhé roky slúžili obyvateľom tohto regiónu,“

uviedol predseda BBSK Ján Lunter.

Zľava župan Ján Lunter a podpredseda BBSK Roman Malatinec

Zľava župan Ján Lunter a podpredseda BBSK Roman Malatinec

Rekonštrukcia, ktorá je rozdelená do dvoch etáp, v sebe zahŕňa okrem iného 71 900 metrov štvorcových, kde bude využitá recyklácia za studena, osadenie viac ako 20 kilometrov nových zvodidiel a rekonštrukciu a vyčistenie 131 priepustov. Kompletne hotovo by malo byť do konca mája budúceho roka.

„Plne si uvedomujeme, akú dôležitosť má táto rekonštrukcia pre celý región a aj preto rád informujem, že všetky práce napredujú plynule a podľa harmonogramu. Celý náš tím pracuje s obrovským nasadením, aby sme kraju a najmä jeho obyvateľom odovzdali prvotriedne stavebné diela a aby ich spokojne mohli čo najskôr využívať,“

povedal Miloš Farkaš, riaditeľ závodu Stred EUROVIA SK.

Miloš Farkaš Eurovia

Miloš Farkaš Eurovia

Staveniská už BBSK odovzdal aj na ďalších eurofondových cestách a rekonštrukcie sa tak rozbehli aj v úsekoch II/571 Fiľakovo – hranica okresu Lučenec/Rimavská Sobota, kde župa zrekonštruuje takmer 10 kilometrov cesty a 8 mostov a tiež na úsekoch II/585 Pôtor – Dolná Strehová – Lučenec a II/591 cestný násyp pred obcou Horný Tisovník, kde ide o rekonštrukciu takmer päťdesiatich kilometrov ciest.

„Na vyššie spomenuté cesty sme z eurofondov získali  viac ako 20,6 milióna eur. Celkovo sa Banskobystrickému samosprávnemu kraju podarilo za toto volebné obdobie získať len na cesty a cyklotrasy viac ako 60 miliónov eur z eurofondov. Z vlastného rozpočtu župa opravila za posledných päť rokov viac ako 600 kilometrov ciest, čo je najviac spomedzi všetkých samosprávnych krajov,“

uzavrel župan Lunter.

Zdroj: Lenka Štepáneková , Foto: Marek Mačica