Regionálna správa ciest pod vedením ĽSNS skončila v strate

TÉMA TÝŽDŇA
14 /

To, čo o hospodárení Banskobystrickej regionálnej správy ciest za minulý rok predpovedali ekonómovia, sa potvrdilo. Zverejnená účtovná uzávierka BBRSC a.s. za rok 2014 vykazuje stratu vo výške takmer pol milióna eur a historicky najnižšie tržby v poslednom období.

Najhoršie hospodárske výsledky od roku 2009

Za posledných päť rokov je to po prvý krát, čo táto krajská firma nevytvorila zisk, ale stratu -453.566 € (predtým zisk +65.906 €) s rekordne nízkymi tržbami vo výške 12,82 mil. € (predtým  20,34 mil. eur). Podľa portálu www.finstat.sk  spoločnosť BBRSC a.s v roku 2014 zvýšila stratu o 788% na  a tržby jej klesli o 37%. Celková zadlženosť firmy je 59,09 % a návratnosť aktív sa pohybuje na úrovni -3,78 %.

zisk bbrsc

trzby bbrsc

Príčiny súčasného stavu v BBRSC a.s.

K situácii v tejto krajskej firme sa pre náš portál vyjadril bývalý župan Vladimír Maňka, ktorému sa spolu s bývalým vedením spoločnosti podarilo konsolidovať hospodárenie BBRSC aj s vytváraním zisku:

„Nominanti predsedu BBSK Mariana Kotlebu svojou nekvalifikovanosťou dostali Banskobystrickú regionálnu správu ciest po dlhých rokoch prvýkrát do straty. Výhľad do budúcnosti je ešte horší. V roku 2014 v najväčšom podniku s 500 zamestnancami, ktorý patrí pod BBSK, vykonali o 40% menej prác na údržbe ciest, ako to bolo rok predtým za mojej éry.“

Pritom vďaka administratívnemu kroku, kedy časť prác z roku 2013 fakturovala BBRSC a.s samosprávnemu kraju až vlani, by hospodársky výsledok za rok 2014 bol ešte horší.  Tržby by boli nižšie nie o 37%, ale o viac ako 45% a strata by sa prehĺbila o viac ako 300 tisíc eur. Tento negatívny vývoj v krajskej firme môže viesť podľa odborníkov k prepúšťaniu ľudí vo firme a k ohrozeniu bezpečnosti na našich regionálnych cestách. Tá spravuje vyše 2.570 km regionálnych ciest  a 1.108 mostných objektov.

Projekt „Lopaty a krompáče “ výrazne zaťažil rozpočet BBRSC  a.s.

Napriek slabej zime a údajne výhodnejšiemu nákupu posypovej soli krajskí cestári nedosiahli pozitívne výsledky v hospodárení. Aj Kotlebov politický projekt manuálnej práce pre dlhodobo nezamestnaných s pracovným názvom „Lopaty a krompáče miesto strojov“ bol iba fikciou, ale žiadnym reálnym východiskom.

Vladimír Maňka to vlani komentoval slovami:

Na Banskobystrickej regionálnej správe ciest vytvoril pán Kotleba okolo 60 pracovných miest, kde pracujú aj Rómovia či ľudia, ktorí si nevedeli nájsť zamestnanie, ale len na päť mesiacov. To znamená 25 ľudí na rok. Ale zoberie na to 400.000 eur odtiaľ, kde chýbajú, teda na platy 33 odborných zamestnancov firmy. Tí chodili na strojoch, ktoré sú dnes odstavené a nepracujú. Prepustiť ich nemôžu, pretože majú na starosti zimnú údržbu, tak to všetko platí BBRSC a.s.“

Napriek tomu župan Marian  Kotleba na verejnosti vyhlasuje:

„Držím sa pri zemi. Kým tu niektorí hovoria vzletné frázy, ja hľadám peniaze, ale nie vo fiktívnych eurofondoch. Áno, lopaty a krompáče pri správe ciest druhej a tretej triedy – to je pre mňa riešenie.“

Banskobystrickú regionálnu správu ciest ovláda ĽSNS

Vzhľadom na aktuálne zloženie orgánov BBRSC a.s. možno povedať, že zodpovednosť za hospodárenie tejto krajskej firmy nesie ĽSNS aj so svojím volebným lídrom v osobe štatutára BBSK Mariana Kotlebu.

Predstavenstvo BBRSC a.s.:

predseda  Mgr. Rastislav Schlosár z Bratislavy (podpredseda ĽSNS a vedúci oddelenia verejného obstarávania na Úrade BBSK)
podpredseda Ing. Martin Beluský z Piešťan, od 1.5.2015 generálny riaditeľ BBRSC (predseda ĽSNS a bývalý riaditeľ Úradu BBSK)
podpredseda Bc. Ján Kecskés (krajský predseda ĽSNS Nitra a tajomník predsedu BBSK, 3.4.2015 vystriedal v BBRSC a.s. Miroslava Beličku)

Dozorná BBRSC a.s.:

predseda Mgr. Stanislav Mizík z Rimavskej Soboty (krajský predseda ĽSNS Banská Bystrica, učiteľ)
člen Rastislav Kysel  zo Žiaru nad Hronom (tajomník ĽSNS, skladník)
člen Jozef Forgáč (zo zákona zvolený zamestnancami BBRSC a.s., (jediný nečlen ĽSNS).

Miesto zodpovedného hospodárenia škandály

Pomerne veľký mediálny ohlas vyvolalo prijatie Kotlebovho priaznivca  Róberta Martináka z Lučenca, ktorý sa stal referentom  odboru vnútornej kontroly BBRSC a.s.  Na sociálnych sieťach sa prezentoval ako milovník zbraní, za čo si vyslúžil prezývku „pištolník“. Predtým šesťkrát uznaný vinným z priestupku proti majetku a dvakrát proti občianskemu spolunažívaniu čoskoro odišiel z firmy v súvislosti s policajným vyšetrovaním falšovania dokladov, pričom jedným z nich mal byť aj doklad o vzdelaní.

Pozornosti médií vlani neušiel ani dnes už bývalý generálny riaditeľ BBRSC a.s. a volebný kandidát  ĽSNS z Nitry Ing. Peter Kováč V októbri 2014 pred firmou zaútočil päsťou do tváre roznášača jedál z reštaurácie kvôli tomu, že ten si dovolil zaparkovať auto na jeho mieste.

Okrem práce pre členov a sympatizantov ĽSNS sa našli miesta aj pre Kotlebových príbuzných bez výberových konaní. V krajskej firme pracuje na pozícii finančného riaditeľa  pre investície a majetok jeho brat Martin Kotleba  (volebný kandidát ĽSNS z Banskej Bystrice),  pričom druhý brat Marek (tiež volebný kandidát ĽSNS)  je odborným referentom vnútornej prevádzky na Úrade BBSK.

Vo februári 2015 našla na BBRSC a.s. uplatnenie aj manželka predsedu BBSK  Frederika Kotlebová rod. Pospíšilová (19), pomerne čerstvá absolventka Strednej pedagogickej a sociálnej akadémie v Lučenci. Zastáva funkciu referentky pre oznamovanie protispoločenskej činnosti…

Autor: (tom), Foto: ilustračné