Skorý príchod jari, teplé a pomerne vlhké počasie naštartovali novú hubársku sezónu. Presvedčili sa o tom viacerí Bystričania, ktorí vyrazili do okolitých lesov na skusy.
„Bol som cez víkend pozrieť v Ľubietovej na miestach, ktoré poznám. Našiel som asi 25 zdravých modrákov. Dubáky ešte nevyšli, ale to je len otázka času. Dôležité je, že rastú,“
pochválil sa prvým tohoročným úlovkom náš čitateľ, ktorý k tomu pribalil „na chuť“ fotky z vlaňajška.
Mykológ Martin Pavlík z Technickej univerzity Zvolen k tomu dodáva:
„Taký najväčší boom nastáva práve v tomto období začiatkom júna, ale závisí to od vývoja počasia. Druhá veľká vlna prichádza v polovici septembra.“
Pri zbieraní húb platí zásada, že by sme mali brať z lesa iba tie, ktoré stopercentne poznáme, aby sme predišli nebezpečným otravám.
„Medzi najčastejšie príznaky otravy z húb patrí zvracanie, bolesti brucha, pocit na zvracanie a hnačky,“
vysvetľuje primár II. internej kliniky Rooseveltovej nemocnice Juraj Šváč.
Medzi najjedovatejšie huby patrí muchotrávka zelená, ktorá spôsobuje vyše 95 % všetkých smrteľných otráv. Hubári si ju často mýlia s plávkami alebo bedľami.
„Muchotrávka zelená má biele lupene, biely prstenec a bielu rozvinutú pošvu na spodnej časti hlúbika. Pokiaľ sa tieto tri veci nachádzajú na jednej plodnici, v žiadnom prípade ju nezbierať,“
upozorňuje mykológ Pavlík.
Aj keď sme iba na začiatku novej hubárskej sezóny a viaceré druhy húb ešte len začnú rásť, zoberme si k srdcu rady mykológov a skúsených hubárov, aby sme sa po návrate z lesa vyvarovali zbytočných problémov. Užite si tento hubársky rok v zdraví.
Autor: (tom), Foto: čitateľ