Pri letných horúčavách, ktoré zažívame nepretržite už druhý týždeň, by zrejme málokoho napadlo ísť do lesa na hríby. Jeden by neveril, že aj keď je sucho, tak rastú.
Potvrdil nám to však Jozef zo Sásovej, ktorý sa vybral s kamarátom do lesov okolo Badína a mali šťastie.
„Boli sme sa cez víkend pozrieť na miestach, ktoré poznáme. Hora je síce suchá, ale podhubie žije. Našiel som asi zo tridsať modrákov, kamarát aj nejaké dubáky. Museli sme však preberať, lebo huby veľmi rýchlo červavejú.“
Do redakcie nám náš čitateľ Jozef poslal fotografiu svojho hubárskeho úlovku. Pôjde pozrieť do hory aj budúci víkend na iné miesta, ale treba ísť zavčas ráno, pokiaľ nie ej dusno.
Mykológ Martin Pavlík o hubárskej sezóne hovorí:
„Taký najväčší boom nastáva začiatkom júna, ale závisí to od vývoja počasia. Druhá veľká vlna prichádza v polovici septembra. “
Pri zbieraní húb platí zásada, že by sme mali brať z lesa iba tie, ktoré stopercentne poznáme, aby sme predišli nebezpečným otravám. Medzi najjedovatejšie huby patrí muchotrávka zelená, ktorá spôsobuje vyše 95 % všetkých smrteľných otráv. Hubári si ju často mýlia s plávkami alebo bedľami.
„Muchotrávka zelená má biele lupene, biely prstenec a bielu rozvinutú pošvu na spodnej časti hlúbika. Pokiaľ sa tieto tri veci nachádzajú na jednej plodnici, v žiadnom prípade ju nezbierať,“
upozorňuje mykológ.
S komplexným systémom liečby otravy hubami (najmä muchotrávkou zelenou) prišiel známy pediater profesor Svetozár Dluholucký:
„Ak príde hubami otrávený pacient včas a lekári dodržia bez výhrad náš protokol, zachránime každého. Naším protokolom liečime bez následkov vyše 92 percent detí a dospelých.“
Príznaky otravy hubami podľa druhu sa prejavujú najskôr za 4 hodiny a niekedy až po 24 hodinách. Najnebezpečnejšia fáza otravy prichádza po nevoľnosti, vracaní a hnačke, kedy má postihnutý človek zrazu pocit úľavy. Práve vtedy však jed začína napádať bunky v genetickom kóde. Bez rýchlej a účinnej liečby môžu byť následky otravy smrteľné, keď prestane fungovať pečeň.
Preto treba pri zbere húb zachovať opatrnosť a zbytočne neriskovať. Ani atlas húb bez skúseností nemusí byť vo voľnej prírode tým najlepším vodítkom. Napokon dôležitá je aj správna príprava húb na konzumáciu. To platí počas i mimo hlavnej hubárskej sezóny, keď každá nájdená huba je vzácna, obzvlášť v tomto horúcom auguste.
Autor: (mt), Foto: čitateľské a internet