PROGRAM ROZVOJA VIDIEKA SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2014 – 2020

SPRÁVY
0 /

Vláda Slovenskej republiky v roku 2014 schválila Program rozvoja vidieka, ktorý je zameraný na  posilnenie konkurencieschopnosti pôdohospodárskeho sektora,  udržateľný manažment prírodných zdrojov a prispôsobovanie sa klimatickým zmenám,  vyvážený územný rozvoj vidieckych hospodárstiev a komunít, vrátane vytvárania a udržiavania pracovných miest.

PRV SR 2014 – 2020 je dokumentom národného charakteru, na základe ktorého je poskytovaná pomoc z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV) a zo štátneho rozpočtu SR prostredníctvom súboru implementácie konkrétnych projektových   opatrení:

  • Opatrenie 1 Prenos znalostí a informačné akcie
  • Opatrenie 2 Poradenské služby
  • Opatrenie 4 Investície do hmotného majetku
  • Opatrenie 5 Obnova potenciálu poľnohospodárskej výroby
  • Opatrenie 6 Podpora mladých farmárov, malých fariem a podnikania
  • Opatrenie 7 Základné služby a obnova dedín vo vidieckych oblastiach
  • Opatrenie 8 Investície do rozvoja lesných oblastí
  • Opatrenie 10 Agroenvironmentálno-klimatické opatrenie
  • Opatrenie 11 Ekologické poľnohospodárstvo
  • Opatrenie 12 Platby týkajúce sa sústavy NATURA 2000
  • Opatrenie 13 Platby pre oblasti s prírodnými alebo inými obmedzeniami
  • Opatrenie 14 Dobré životné podmienky zvierat
  • Opatrenie 15 Lesnícko-evironmentálne a klimatické služby a ochrana lesov
  • Opatrenie 16 Spolupráca
  • Opatrenie 19 LEADER
  • Opatrenie 20 Technická pomoc

Súčasťou PRV SR 2014 – 2020 je zriadenie a prevádzka Národnej siete rozvoja vidieka Slovenskej republiky (ďalej NSRV SR). Pre programové obdobie rokov 2014 – 2020 je hostiteľským orgánom jednotky NSRV SR Agentúra pre rozvoj vidieka so sídlom v Nitre, ktorá túto úlohu plnila i v minulom programovom období.  NSRV SR ako centrálny jednotka spája organizácie a správne orgány, ktoré sa podieľajú na rozvoji vidieka, sprostredkováva informácie o programe, podporuje spoluprácu a implementáciu programu. Tieto vykonáva osem decentralizovaných jednotiek siete – regionálne antény, ktoré pôsobia v 8 regiónoch/krajoch Slovenska.

Na stiahnutie: Brožúra „Regionálne produkty Banskobystrického kraja“.

O NÁS

Regionálnou anténou NSRV SR pre Banskobystrický kraj v programovom období 2014 – 2020 je VOKA – Vidiecka organizácia pre komunitné aktivity. Od svojho vzniku (r. 1998) je hlavným poslaním VOKA „pomáhať ľuďom na vidieku budovať lepší život“. Toto poslanie sa snaží napĺňať kolektív VOKA prostredníctvom vzdelávacích, informačných a poradenských aktivít, zameraných najmä na rozvoj vidieka, podporu zamestnanosti a podnikania na vidieku, podporu integrovaného rozvoja vidieka, podporu komunitného rozvoja vidieka a pod.

Medzi naše deklarované ambície jednoznačne patrí udržanie, podpora a rozvoj „Regionálnej značky“. Sme presvedčení, že regióny na Slovensku majú svoj neopakovateľný charakter, daný prírodným a kultúrnym bohatstvom, históriou a tradíciami obyvateľov, sú výnimočné a jedinečné, ich originalita si zaslúži úctu, rešpekt, udržanie a zviditeľňovanie – teda propagáciu, najmä vo vzťahu k pokračovateľom tradície a širokej verejnosti.

KONTAKT:

Štatutárny zástupca: Mgr. Emília Jányová Lopušníková

Regionálny koordinátor: Mgr. Michala Knišková

Asistentka koordinátora: Mgr. Alena Smutná

Kancelária: Horná 13, 974 01 Banská Bystrica

tel: + 421 905 866  698
e-mail: voka@voka.sk, info@voka.sk
web: www.vokara.sk, www.voka.sk

Veríme, že spoločne sa nám aj naďalej bude dariť „pomáhať ľuďom na vidieku budovať lepší život“.

REGIONÁLNA ZNAČKA

„Regionálnu značku“ považujeme za jeden z nástrojov, ktorý tomuto procesu napomôže, pretože  predstavuje systém certifikácie, označovania a propagácie regionálnych produktov, služieb a podujatí, ktoré spája príslušnosť k určitému regiónu. Je určená remeselným a umeleckým výrobkom, potravinám, poľnohospodárskym a prírodným produktom, službám, zážitkovým aktivitám a podujatiam.

Cieľom „Regionálnej značky“ je zviditeľnenie jedinečnosti a propagácia kvalitných lokálnych výrobkov a služieb, podpora miestneho ekonomického, kultúrneho a environmentálneho rozvoja daného regiónu a zachovávanie jeho tradícií, hodnôt a výnimočností.

Regionálne značenie miestnych produktov zaviedla na Slovensku nezisková organizácia Regionálne environmentálne centrum (REC) Slovensko v roku 2008 pre regióny Kysuce, Malé Karpaty a Záhorie a od roku 2011 sa do tohto projektu zapojili viaceré miestne akčné skupiny (ďalej len MAS) a úspešne pokračujú dodnes. V Banskobystrickom kraji sú to MAS  Zlatá cesta s regionálnym produkt HONT, MAS MALOHONT s regionálnym produktom GEMER-MALOHONT,  MAS PODPOĽANIE  s regionálnym produktom PODPOĽANIE, MAS ŽIARSKA KOTLINA s regionálnym produktom POHRONIE a Región Neogradiensis z. p. o. s regionálnym produktom NOVOHRAD a OOCR Horehronie s regionálnou značkou HOREHRONIE.

Každý produkt, ktorý získa regionálnu značku propaguje nie len samotného výrobcu alebo poskytovateľa služieb, ale celý región. Získať značku pre výrobky môže výrobca, ktorý pochádza z regiónu, pri výrobe uprednostňuje využívanie miestnych zdrojov, produkt tiež musí obsahovať podiel ručnej práce, tradičné postupy alebo receptúry,  musí byť vyrábaný v súlade  s prírodou a krajinným rázom a  musí byť preukázaná jedinečnosť a originalita vo vzťahu k regiónu.

Každý regionálny produkt má svoju značku. Pre lepšiu identifikáciu majú všetky regionálne značky jednotnú grafickú štruktúru a používajú vybraný logotyp pre zachovanie jednotného dizajnu loga.

Regionálny produkt GEMER – MALOHONT

www.gemer-malohont.sk

Kontakt: MAS MALOHONT Hrachovo
Ing. Miroslava Vargová
e-mail: mirkakubka@malohont.sk

Regionálny produkt HONT
www.produkthont.sk

Kontakt: OZ Zlatá cesta Prenčov
Janka Bačíková
e-mail: bacikova@zlatacesta.sk

Regionálny produkt PODPOĽANIE

www.produkt.podpolanou.sk

Kontakt: OZ Podpoľanie Detva
JUDr. Viera Trokšiak Bystrianska
e-mail: mas@podpolanou.sk

Regionálny produkt POHRONIE

www.ziarskakotlina.sk
Kontakt: OZ Žiarska kotlina

Mgr. Natália Rumanová
e-mail: manazer@ziarskakotlina.sk

Regionálny produkt NOVOHRAD

www.produktnovohrad.sk

Kontakt: Región Neogradiensis z. p. o.
PhDr. Henrieta Čemanová
e-mail: henrietacemanova@gmail.com

Regionálny produkt HOREHRONIE

www.horehronie.sk

Kontakt: OOCR Horehronie
Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková
e-mail: info@horehronie.sk

Zo srdca ďakujeme všetkým našim priateľom, podporovateľom, priaznivcom,  samozrejme zákazníkom, ktorí nakupujú „regionálnu značku“. Veríme, že ich bude každým dňom viac, hodnotu vlastnej identity a práce nie je možné ničím nahradiť.

Autor: VOKA