Program osláv 30. výročia Nežnej revolúcie v Banskej Bystrici v spolupráci mesta a kraja

SPRÁVY
1 /

Výstavy, filmové a divadelné predstavenia, knižné publikácie i stretnutia priamo na námestí pripomenú v Banskej Bystrici tridsiate výročie Novembra ´89. Séria podujatí pod hlavičkou Kľúčová je sloboda! vznikla vďaka spolupráci Banskobystrického samosprávneho kraja, mesta Banská Bystrica a ďalších organizácií.

Tlačová beseda

O programe osláv 30. výročia Novembra ´89 v Banskej Bystrici informovali novinárov v piatok na Radnici predseda BBSK Ján Lunter, primátor mesta Ján Nosko a  Zuzana Úradníčková, vedúca Oddelenia podporných služieb a medzinárodných vzťahov Úradu BBSK.

Viac ako dvadsiatka podujatí pripomenie priamo v Banskej Bystrici tridsiate výročie Nežnej revolúcie. Tie sa budú konať od pondelka, 11. novembra a vyvrcholia vystúpeniami rečníkov a hudobníkov na Námestí SNP v nedeľu, 17. novembra. Hlavnými organizátormi sú mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj.

„Počas revolúcie to bola eufória. Cítili sme záblesky slobody a predovšetkým ohromnú jednotu ľudí na uliciach. Zmena režimu bola časom rozpadu a syntézy zároveň. Je nesmierne dôležité si tieto okamihy pripomínať a nezabudnúť nielen na tribúnov Nežnej revolúcie, ale najmä na všetkých tých, ktorí stáli na námestiach. Vďaka Novembru ´89 máme dnes nielen slobodu, ale aj zodpovednosť. A to nielen za naše životy a rodinu, ale aj za veci verejné,“

uviedol Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

„Rok 1989 mnoho ľudí prežívalo intenzívne. Vo vzduchu bolo cítiť, že zmena sa blíži a potom prišiel 17. november. Boli to udalosti vyvolávajúce zimomriavky, ktoré zaplnili  námestia. Z ľudí bolo cítiť zmes odvahy, nádeje, ale aj strachu, no predovšetkým žiadostivosť po zmene. Ľudia po nej túžili, až napokon prišla. Bolo to obdobie obrovských emócií a očakávaní. Som preto veľmi rád, že mesto Banská Bystrica prispelo k tomu, že ľudia majú možnosť dôstojne si pripomenúť november ´89, ktorý sa zapísal do spomienok mnohých. Je dôležité upriamovať pozornosť na tento významný míľnik našej histórie. Podujatia, ktoré sme v spolupráci s rôznymi organizáciami pripravili preto nie sú venované len ľuďom, ktorí tieto udalosti zažili, ale aj mladšej generácii,“

povedal primátor mesta Ján Nosko.

Výstavy vo verejnom priestore aj na Radnici

Podujatia venované spomienke na revolučné udalosti odštartujú už v pondelok, 11. novembra priamo na Námestí SNP výstavou Kľúčové Moment(k)y. Inštalovaných tu bude dvanásť veľkoplošných fotografií, ktoré zachytávajú atmosféru generálneho štrajku v Banskej Bystrici. Niektoré pochádzajú zo súkromných archívov a na verejnosť sa dostanú vôbec po prvý raz.

V piatok, 15. novembra o 17:00 hod. je plánované slávnostné otvorenie interaktívnej výstavy Kľúčové okamihy vo foyer historickej Radnice. Na desiatich výstavných paneloch si návštevníci pripomenú, ako občania postávali v nekonečných radoch, prečítajú si tajné správy banskobystrickej Štátnej bezpečnosti, pozrú si repliky dobových plagátov a uvidia aj jedinečné a dosiaľ nepublikované fotografie. Na záver navštívia kanceláriu Verejnosti proti násiliu, kde môžu na písacom stroji vytvoriť protištátne heslo.

Inštalácia na námestí potrvá do 19. novembra a výstavu v budove Radnice budú môcť záujemcovia navštíviť do 1. decembra.

Unikátna publikácia

Vďaka spolupráci Banskobystrického samosprávneho kraja a mesta Banská Bystrica vychádza pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie aj unikátna publikácia Kľúčové námestie s podtitulom November ´89 v Banskej Bystrici. Jednu z najvýznamnejších udalostí našich novodobých dejín predstavuje formou odborných, faktografických a spomienkových textov.

Určená je nielen pamätníkom Novembra ´89, ale predovšetkým mladým ľuďom, ktorí o danom období a revolučných zmenách často takmer nič nevedia. Na 256 stranách prináša podrobné informácie o každodennom dianí vo vtedajšom Československu, a zároveň v Banskej Bystrici. Knihu uvedú do života v sobotu, 16. novembra o 17:00hod. v Cikkerovej sieni radnice Ján Lunter, Ján NoskoJán Katreniak.

Kľúčová je sloboda!

V nedeľu, 17. novembra sa na banskobystrickom námestí uskutoční stretnutie slobodných ľudí spojené s hudobnými vystúpeniami a zaujímavou videoprojekciou pod názvom Kľúčová je sloboda! Zídu sa tu občania, osobnosti Novembra a ich mladí nástupcovia z radov študentov, ktorí si odovzdajú pomyselné kľúče k slobode.

Program na Námestí SNP sa začne o 16:30 hod. vystúpením sedemdesiatčlenného detského speváckeho zboru Superar v sprievode orchestra. Od 17:00 hod. sa na pódiu budú striedať rečníci a hudobníci, svoju účasť prisľúbila napríklad banskobystrická kapela Schody.

Viac ako hodinový program ukončí presun účastníkov do Záhrady, kde bude znovuodhalený zrekonštruovaný pamätník venovaný Jánovi Langošovi.

Kompletný program k výročiu Novembra ´89 v Banskej Bystrici nájdete na webovej stránke www.klucova-je-sloboda.eu.

Spoluorganizátormi podujatí sú okrem Banskobystrického samosprávneho kraja a mesta Banská Bystrica aj iniciatíva Za slušné Slovensko,  RTVS Banská Bystrica, Občianske združenie Zaživa na Amfiteátri, Divadlo Štúdio tanca, Bábkové divadlo na Rázcestí, Štátna opera Banská Bystrica, Záhrada – centrum nezávislej kultúry, Univerzita Mateja Bela, Centrum komunitného organizovania, Nie v našom meste, Akadémia umení a Dialogue Centre, n. o.

Zdroj: Dominika Mojžišová, Foto: redakčné a archív