Profesionálnu prácu dopravných policajtov na križovatkách počas modernizácie svetelnej signalizácie oceňujú aj vodiči

SPRÁVY
3 /

V posledných týždňoch, počas ktorých sa postupne modernizuje svetelná signalizácia na križovatkách po trase Námestie slobody – Cesta k Smrečine, Štefánikovo nábrežie – Kapitulská, Štefánikovo nábrežie – Národná, Štadlerovo nábrežie – Hušták a Štadlerovo nábrežie – OC Európa, na hlavnom ťahu I/66 musia riadiť dopravu banskobystrickí policajti.

Profesionálna práca dopravných policajtov na bystrických križovatkách

Práca dopravných policajtov je skutočne profesionálna či svieti slnko alebo prší, čo oceňujú aj samotní vodiči.

„Ženy a muži Krajského dopravného inšpektorátu a Okresného dopravného inšpektorátu v Banskej Bystrici stoja v križovatkách za každého počasia v čase najväčších dopravných špičiek a dohliadajú na plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky. A ruku na srdce, mnohí vodiči si zopakovali, čo vlastne znamenajú pokyny policajta pri riadení križovatky. Okrem pozitívnych ohlasov v komentároch na sociálnych sieťach si niektorí z nich našli čas aj na poďakovanie mailom,“

uvádza Krajské riaditeľstvo PZ v Banskej Bystrici na sociálnej sieti.

Doprava na kritických úsekoch križovatiek, ktoré sa priebežne upravujú, je vďaka dopravným policajtom plynulá. Objavili sa dokonca hlasy, že by vodičom neprekážalo, keby  tam zostali, aj keby sa stavebné práce na modernizácii svetelnej signalizácie križovatiek oproti plánu predĺžili.

Banskobystrickí dopravní policajti

Banskobystrickí dopravní policajti

Modernizácie svetelnej signalizácie na križovatkách I/66 v meste

Systém inteligentného riadenia dopravy podľa najmodernejších európskych kritérií sa buduje na piatich svetelných križovatkách od konca marca postupne od OC Terminal až po úsek pred kruhovým objazdom pri OC Europa, kde sa aktuálne pracuje.

V čase, keď semafory na jednotlivých križovatkách v dôsledku rekonštrukcie nefungujú, je doprava riadená dočasným dopravným značením a v čase dopravnej špičky príslušníkmi dopravnej polície PZ SR.

Vlani získala banskobystrická samospráva z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu nenávratný finančný príspevok vo výške 742 890,73 eur, vďaka čomu sa zlepší dopravná situácia na ceste popri Hrone, ktorá je najvyťaženejším dopravným úseku v Banskej Bystrici.

Po dobudovaní novej svetelnej signalizácie na spomínaných piatich križovatkách sa zvýši nielen  plynulosť cestnej premávky, ale aj bezpečnosť a komfort cestujúcich či peších. Modernizácia sa týka návestidiel, rozvodov, detektorov, radičov aj stožiarov. Okrem iného bude na každej križovatke vybudovaný kamerový systém, na priechode pre chodcov Národná ulica sa nainštaluje cestná meteostanica, ktorá bude monitorovať povrch vozovky.

Ján Nosko

Ján Nosko

„Súčasťou projektu bude tiež dynamické riadenie križovatiek, ktoré zvýši ich priepustnosť, a zároveň umožní preferenciu vozidiel verejnej dopravy. V pláne máme aj prípravu projektov rekonštrukcie  zvyšných šiestich križovatkových cestných signalizácií, ktoré na území mesta spravujeme. Zároveň chceme prebudovať dve ďalšie križovatky, ktoré by mali vyriešiť dopravnú situáciu pri OC Point či na Kyjevskom námestí,“

povedal primátor Ján Nosko.

Výsledkom splnenia navrhovaných hlavných  cieľov projektu bude aj inštalovanie 45 bezdrôtových magneto-detektorov pre identifikáciu vozidiel a 18 kamier. Dovtedy budú musieť obyvatelia a cestujúca verejnosť zvýšiť pozornosť na banskobystrických cestách a zniesť dočasné obmedzenia, ktoré svojou aktívnou činnosťou zmierňujú banskobystrickí dopravní policajti.

Autor: (tom), Foto: policajné a ilustračné