Pripravuje sa reštart bežkárskej sezóny v okolí Banskej Bystrice

SPRÁVY
3 /

Doposiaľ sme v našom meste boli svedkami netypickej zimy bez snehu a zväčša s plusovými teplotami. Až v polovici januára sa to zmenilo, prišla snehová nádielka, ktorá v okolí Banskej Bystrice potešila najmä bežkárov.

Do utorkového rána na Králikoch a v okolí napadlo vyše 30 cm vlhkého snehu. Pracovníci banskobystrickej mestskej organizácie Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES) tak mohli zahájiť úpravu bežkárskych tratí pre lyžiarov. Ako prvá sa upravila Tajovská zvážnica po Chatu nad Tajovom, taktiež odbočka k vleku na Kordíkoch. Upravený bol aj  bežecký štadión na Králikoch, zatiaľ po potok.

 

Na stredu bola plánovaná úprava všetkých tratí v Kremnických vrchoch, o ktoré sa stará ZAaRES  s úpravou tratí na Šachtičkách. Dopoludnia opäť snežilo, avšak ťažký vlhký sneh veľmi komplikoval samotnú úpravu tratí. Areál zimných športov na plážovom kúpalisku by potreboval nočné mrazy, ktoré zatiaľ neprichádzajú. Navyše úpravu snehu na bežkárskej trati komplikuje dážď.

Od rána boli v teréne chlapi na Králikoch aj na Šachtičkách. Všade to bol boj so snehom či s polámanými stromami a konármi, ktoré pod váhou mokrého snehu neustále padajú.

„Od rána evidujeme zvýšený záujem a otázky, kedy budú trate upravené. Aktuálne v stredu ráno bol upravený iba bežecký areál na Králikoch. Prosíme o trpezlivosť, budeme informovať, ktoré trate a kedy sa podarí spriechodniť a upraviť. Prvoradá je bezpečnosť ľudí a ochrana techniky. Ďakujeme za pochopenie,“

uviedol riaditeľ ZAaRESu Ivan Šabo.

Na poludnie sa podarilo prepíliť a sprejazdniť okruh okolo Jelenskej skaly. Na trať vyrazil aj ratrak z Donovalov, ktorý upraví trate na hladko až po Šachtičky, ak tomu nebudú brániť problematické prírodné podmienky.

Autor: (tom), Foto: ZAaRES