Prieskum volebných preferencií Ipsos: Potvrdená prvá trojka – Hlas, Smer a PS, ďalej padá SaS

SPRÁVY
0 /

Najnovší prieskum volebných preferencií agentúry Ipsos pre Denník N, ktorý sa uskutočnil v dňoch 22. až 28. novembra 2022 na vzorke 1 023 respondentov, potvrdil dlhodobejší trend posledných mesiacov – upevňovanie pozície prvej trojky vedenej Hlasom pred Smerom a Progresívnym Slovenskom, pokračujúci pád SaS.

Voľby do Národnej rady (NR) SR by koncom novembra vyhrala strana HLAS-SD so ziskom 19,7 percenta hlasov respondentov,  nasleduje Smer s  15,9 percentami a Progresívne Slovensko, ktoré by volilo 10,4 percenta opýtaných.

Zľava Peter Pellegrini, Robert Fico a Michal Šimečka

Zľava Peter Pellegrini, Robert Fico a Michal Šimečka

Potrebnú 5-percentnú hranicu na vstup do NR SR by ešte prekročili v poradí OĽaNO (8 percent), SaS (7,8 percent), KDH (7,4 percent), Sme rodina (7 percent) a Republika (6 percent).

Naopak pred bránami slovenského parlamentu by zostali Aliancia-Szövetség (3,8 %), Za ľudí (3,4 %), ĽSNS (2,9 %), SNS (2,6 %), Dobrá voľba a Umiernení (1,6 %), Spolu (1,1 %), Maďarské fórum (0,7 %) a ani iné strany (spolu 1,9 %).

Richard Sulík

Richard Sulík

Kým viaceré politické subjekty majú posledných prieskumoch viac či menej stabilizované pozície, po odchode z vládnej koalície pokračuje badateľný pokles preferencií  strany SaS, ktorá si akosi nevie nájsť pevnejšie miesto ani v opozícii. Za tri mesiace táto liberálna strana prišla o viac ako tretinu voličov…

Prieskum Ipsos

Prieskum Ipsos

Zdroj: (tom) a Ipsos , Foto: ilustračné