Prieskum SANEP: Prvá trojka je dlhodobo jasná, väčšinu v NR SR by získal Smer s Hlasom aj bez SNS

SPRÁVY
3 /

Podľa najnovšieho exkluzívneho prieskumu agentúry SANEP pre televíziu TA3 a denník Pravda by sa do NR SR dostalo iba päť strán s tým, že Smer s Hlasom by mali pohodlnú väčšinu. Prvá trojka zostáva bezo zmeny.

Ak by sa parlamentné voľby konali koncom februára, vyhrala by ich strana Smer-SD s 22,8 percentami hlasov. Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko, ktoré by získalo 20,9 percenta a tretia priečka by patrila Hlasu so 16,8 percentami hlasov respondentov.

Zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

S odstupom na ďalších miestach by skončili KDH so 6,3 percentami a SaS so 6,1 percentami hlasov respondentov. Za nimi nasleduje koalícia Slovensko/Za ľudí/KU s 5,7 percentami hlasov, ale tie by nestačili na vstup do parlamentu (koalícia potrebuje min. 7 percent hlasov).

Do parlamentu by sa nedostali strany SNS (4,9 %), Republika (4,5 %), Aliancia-Szövetség (4,3 %), Sme rodina (2,7 %),  Demokrati (2,3 %), Kotlebovci ĽSNS (1,2 %), Modrí a Most-Híd (0,1 %) a iné strany spolu 1,4 %.

Poslanecké mandáty v NR SR by sa rozdelili nasledovne: Smer-SD 47, PS 43, Hlas-SD 35, KDH 13 a SaS 12. Znamenalo by to, že vládna koalícia Smer – Hlas aj bez SNS by mala v parlamente väčšinu  poslancov.

V čase konania tohto prieskumu by sa 8,4 % opýtaných nevedelo rozhodnúť, ktorú politickú stranu voliť. Ďalších 27,1 % uviedlo, že by nešli voliť. Rozhodnutých by bolo 64,5 % oprávnených voličov.

Prieskum sa uskutočnil od 26. do 29. februára 2024 na vzorke 1 685 respondentov.

Zdroj: TA3 a (tom) , Foto: ilustračné