Prieskum MEDIAN SK: Aj v novembri by voľby vyhral Pellegriniho HLAS

SPRÁVY
4 /

Ak by sa parlamentné voľby konali medzi 6. a 11. novembrom, určite by sa ich zúčastnilo 55 % opýtaných. Vyplýva z najnovšieho prieskumu, ktorý urobila agentúra  MEDIAN SK pre RTVS na vzorke 1 018 respondentov. Skôr áno vyslovilo v súvislosti s účasťou na voľbách 18 %, skôr nie 6 % a určite nie 21% opýtaných.

Ochotu zúčastniť sa mierne častejšie deklarovali mladší muži vo veku 18 až 24 rokov, ale aj ľudia s maturitným a vysokoškolským vzdelaním. Naopak, volieb by sa nezúčastnili najmä ľudia v dôchodkovom veku alebo ľudia s nižším vzdelaním. Do parlamentu by sa dostali nasledujúce strany: HlLAS-SD s 20,3 %, OĽaNO 16,6 %, SaS 12,5 %, Progresívne Slovensko 7,3 %, ĽSNS 6,9 %, Smer-SD  6,3% a Sme rodina 5,8 %.

Päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu by sa nepodarilo prekonať stranám KDH (4,4 percenta) a Za ľudí (4,1 percenta). Ďalšie politické subjekty by nedosiahli ani 4 percentá.

Líder preferenčne najsilnejšej strany HLAS – sociálna demokracia Peter Pellegrini k výsledkom najnovšieho prieskumu povedal:

„Ďalší prieskum volebných preferencií potvrdzuje, že ľudia si čoraz viac želajú zmenu. Ďakujeme vám za dôveru, je to pre nás obrovský záväzok nesklamať vás.“

Najdôveryhodnejším politikom, podľa posledného prieskumu političkou je prezidentka SR Zuzana Čaputová. Na druhom mieste skončil Peter Pellegrini (HLAS-SD) , tretie miesto obsadil Richard Sulík (SaS), štvrtá priečka patrí Igorovi Matovičovi (OĽaNO), piata Veronike Remišovej (Za ľudí) Po nich nasleduje Boris Kollár (Sme rodina), Róbert Fico (Smer-SD)  a Marián Kotleba (ĽSNS).

Zdroj: RTVS a (tom), Foto: ilustračné