Prieskum Ipsos: Voľby v januári by vyhral Smer pred PS a Hlasom, Republika strieda SNS

SPRÁVY
0 /

Keby sa parlamentné voľby konali v januári 2024, vyhrala by ich strana Smer s podporou 24,5 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko (20,6 percenta) a na treťom Hlas (15,4 percenta).

Vyplýva to z volebného modelu agentúry Ipsos pre Denník N, ktorý sa uskutočnil od 22. a 25. januára na vzorke 1 022 respondentov.

Zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Do parlamentu by sa ešte dostali strana SaS a KDH, ktoré  získali v prieskume po 6,6 %. Hnutie Slovensko (predtým OĽaNO) by oslovilo 5,3 percenta opýtaných a Republika 5,1 percenta, ktorá by tak vystriedala SNS.

Pred bránami NR SR  by zostali SNS  (4,3 %), Aliancia (4,0 %) a Demokrati (3,0 %). Ostatné strany by získali menej ako tri percentá hlasov respondentov.

Poslanecké mandáty by sa rozdelili nasledovne: Smer 44, PS 37, Hlas 27, SaS 12, KDH 12, Slovensko (OĽaNO) 9 a Republika 9.

Vyzerá to tak, že štyri mesiace po predčasných voľbách sa politické pomery na Slovensku príliš nemenia. Jedinou výraznejšou zmenou je Republika, ktorá by v NR SR vystriedala SNS.

Zdroj: (tom) a TASR, Foto: ilustračné