Prieskum Focus: Smer vedie pred Progresívnym Slovenskom a Hlasom, za nimi je priepastný rozdiel

SPRÁVY
0 /

Aktuálny prieskum agentúry Focus pre reláciu televízie Markíza Na telo, ktorý skúmal preferencie politických strán, sa uskutočnil od 28. marca do 2. apríla na reprezentatívnej vzorke 1 015 respondentov.

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali na prelome marca a apríla, vyhrala by ich strana Smer so ziskom 21,6 percent hlasov. Druhé v poradí by skončilo Progresívne Slovensko s 20,1 percentami hlasov, za ním nasleduje Hlas, ktorý by získal 17,9 percenta hlasov respondentov.

Zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Do parlamentu by sa dostali ďalšie strany  aj KDH (6,3 percenta), SaS (5,4 percenta), SNS (5,1 percenta) a Aliancia – Szövetség s podporou päť percent hlasov opýtaných.

Pred bránami NR SR by zostala koalícia hnutia Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí, ktorá síce získala v prieskume  6,4 percenta hlasov, nedosiahla by však sedempercentné kvórum požadované pre koalície.

Hranicu zvoliteľnosti by neprekročili ani Republika so 4,6 percentami hlasov, Demokrati s 3,7 percentami, Kotlebovci – ĽSNS s 1,9 percentami ani hnutie Sme rodina s 1,8 percentami hlasov opýtaných.

Poslanecké mandáty v slovenskom parlamente by sa rozdelili nasledovne: Smer-SD 40, PS 37, Hlas-SD 33, KDH 12, SaS 10, SNS s  Alianciou – Szövetség po 9 poslancov.

Zdroj: TASR a (tom)  , Foto: TV Markíza  a ilustračné