Prieskum agentúry Polis: OĽaNO vedie pred Hlasom, SaS predbehla Smer

SPRÁVY
0 /

Z aktuálneho prieskumu agentúry Polis vyplýva, že ak by sa voľby do parlamentu konali tento mesiac, vyhralo by ich Matovičovo hnutie OĽaNO so ziskom takmer 22 percent hlasov pred pripravovanou stranou HLAS – sociálna demokracia (15,5 percenta).

Zdá sa, že zatiaľ posledná kauza Matovičovej diplomovky ešte nezasiahla do preferencií najsilnejšieho vládneho hnutia a stále sa drží nad 20 percentami.

Výsledky podľa politického analytika a šéfa agentúry Polis Jána Baránka nie sú veľmi prekvapivé:

„Trochu nečakaný je však skok SaS, ktorá predbehla aj Smer. Svoje zohráva, že strana je vnímaná ako stabilná a racionálna, kde dosť prevažuje ekonomický racionalizmus. Myslím si, že ide súhrn týchto dvoch faktorov.“ 

Už druhý prieskum verejnej mienky, v ktorom sa respondenti mohli rozhodovať iba na základe ponuky  názvov politických strán, potvrdil  silnú pozíciu ešte len vznikajúcej strany HLAS – sociálna demokracia. Bystričan Peter Pellegrini, ktorý spolu s ďalšími zakladateľmi novej strany brázdi celé Sloevsnko a zbiera podpisy občanov, k tomu povedal:

„Oslovujeme výraznú skupinu ľudí na Slovensku. Veľmi sa z toho teším a ďakujem  všetkým občanom za podporu. Urobím všetko pre to, aby som nesklamal ich dôveru.“

Na treťom mieste skončila Sulíkova SaS (9,2 %), ktorá predbehla Ficovu stranu  SMER-SD s necelými 9 percentami hlasov oslovených respondentov.

Do parlamentu by sa dostalo aj Kollárovo  hnutie Sme rodina (8,2 %), ĽSNS (8 %). Nad päťpercentnou hranicou voliteľnosti  je ešte Progresívne Slovensko (6,8) a prekvapujúco aj strana Maďarskej komunitnej spolupatričnosti, ktorej by svoj hlas odovzdalo 5,5 percent voličov.

Za bránami parlamentu by skončila strana Za ľudí so 4,6 percentami, KDH by získalo 3,9 percent hlasov, nasledujú SNS (3,8 %), Dobrá voľba (1,3 %), Most – Híd (1,1 %), Harabinova Vlasť (0,9 %) a Demokratická strana (0,5 %).

Exkluzívny prieskum agentúry Polis pre TV JOJ sa uskutočnil v dňoch 22. – 27. júla 2020 na vzorke 1 033 respondentov.

Autor: (dem), Foto: ilustračné