Pribudol šiesty kandidát na bystrického župana

SPRÁVY
9 /

Hoci voľby predsedov a poslancov vyšších územných celkov (VÚC) budú až v novembri 2017, už teraz sa formujú potenciálni kandidáti na bystrického župana. V pondelok sa objavilo šieste meno.

Šiesty kandidát v Banskej Bystrici

Je ním známy bystrický podnikateľ Ján Lunter, ktorý založil úspešnú rodinnú firmu Alfa Bio – Lunter na výrobu rastlinných nátierok a sójového tofu. Tá má dnes vyše 200 zamestnancov  a vedú ju jeho traja synovia zo šiestich detí.

K svojej možnej kandidatúre na župana v novembrových regionálnych voľbách Ján Lunter pre náš portál uviedol:

„Dlhší čas som hodnotil stav našej spoločnosti a situáciu v Banskobystrickom kraji. Napokon som sa s podporou svojej rodiny rozhodol, že tak zodpovedne, ako som z ničoho vybudoval firmu, chcem niesť zodpovednosť aj za rozvoj nášho kraja. Neohlasujem kampaň proti Kotlebovi, ale za moju víziu pre Banskobystrický samosprávny kraj.“

Lunter chce kandidovať ako nezávislý a nepolitický kandidát. Zo známych osobností ho podporuje hokejová legenda Michal Handzuš,  ľudia z občianskeho sektora a živnostníci.

Jednokolová voľba župana môže ovplyvniť počet kandidátov

Zatiaľ poznáme v našom kraji šiestich potenciálnych kandidátov na bystrického župana. Okrem súčasného predsedu BBSK Mariana Kotlebu (ĽSNS) sa o voličskú podporu chcú zatiaľ uchádzať ďalší piati kandidáti: generálny riaditeľ Múzea SNP a poslanec MsZ v Banskej Bystrici  Stanislav Mičev (nezávislý, poslanec NR SR a MsZ v Banskej Bystrici Martin Klus (SaS), ekonóm a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Igor Kašper (nezávislý), lekár Milan Urbáni (SMS) a teraz aj podnikateľ Ján Lunter (nezávislý).

O tom, že predvolebné kampaň už začala, svedčia billboardy niektorých kandidátov v Banskej Bystrici či inzeráty v médiách.  Ak NR SR vo februári  prijme zákon o jednokolovej voľbe predsedov i poslancov VÚC, čo je vzhľadom na podporu väčšinovej vládnej koalície veľmi pravdepodobné, vyvstane hlavne v Banskej Bystrici otázka, kto vyzve súčasného župana v tohtoročných regionálnych  voľbách.

Podľa viacerých politológov i skúsených politikov sa v takom prípade najrozumnejšou alternatívou bude javiť spoločná dohoda koaličných i opozičných parlamentných strán na jednom kandidátovi. To deklarujú vládne strany SMER – SD, Most – Híd a SNS, opozičné strany SaS a OĽaNO k takémuto názoru ešte nedospeli a odmietajú ho.

Najmä nezávislí kandidáti sa chcú opierať hlavne o občiansku podporu, ale prijali by aj širšiu podporu politických strán. Komu sa to podarí, bude mať v novembri najväčšiu šancu uspieť.

Foto: ilust.