Pri Očovej museli usmrtiť problematickú štvorročnú medvedicu, ohrozovala ľudí

SPRÁVY
2 /

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR tento týždeň usmrtil problémovú medvedicu, ktorá sa vyskytovala v lokalite Kalinovec v obci Očová v okrese Detva. Medvedica oblasť pravidelne navštevovala a pohybovala sa v blízkosti rodinných domov, čím predstavovala nebezpečenstvo pre miestnych obyvateľov. Informovala o tom hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP SR) Kristína Bocková.

Očová je vyústením problémového spolužitia človeka s medveďom hnedým

V blízkosti obce Očová evidoval zásahový tím tri problematické jedince medveďa hnedého. Zvieratá vyhľadávali potravu v ovocných sadoch v blízkosti rodinného domu a v lokalite sa pohybovali aj počas dňa.

Ochranári sa medvede pokúšali plašiť rôznymi spôsobmi, využili pritom poplašné výstrely i pyrotechniku. Medvede však nereagovali a pri stretnutí s človekom nejavili známky plachosti.

„Z uvedených dôvodov zásahový tím ŠOP SR pristúpil k odstráneniu jedného z problematických medveďov z populácie. Usmrtenie štvorročnej medvedice s váhou 60 kilogramov by tak zároveň malo slúžiť ako ďalšia forma zastrašenia pre zostávajúcich súrodencov,“

uviedla Kristína Bocková s tým, že zvyšné medvede pohybujúce sa pri Očovej budú naďalej monitorovať.

Podľa ochranárov prípadný odchyt medvedice a jej umiestnenie do odchovného zariadenia nebolo možné uskutočniť. Išlo totiž o jedinca navyknutého na voľný život v prírode, pri ktorom nebola možná adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí.

Užívateľ poľovného revíru sa nároku na telesné pozostatky usmrtenej medvedice vzdal, ponúkli ich preto Východoslovenskému múzeu v Prešove.

Medvede na Podpoľaní sú podľa lesníkov a samospráv premnožené

V máji tohto roku sme informovali o napadnutí 33 – ročného horára pri Očovej medvedicou aj s tromi minuloročnými mláďatami. Muž na šťastie neutrpel vážnejšie zranenia. Išlo o druhý tohtoročný útok medveďa na človeka v katastri obce Očová, keď začiatkom marca napadol medveď zamestnanca Lesov SR a zranil ho, v dôsledku čoho bol dlhodobo práceneschopný.

Podobných prípadov na Podpoľaní neustále pribúda. Lesníci so starostami obcí preto bijú na poplach a žiadajú ministra životného prostredia Jána Budaja, aby jeho rezort v súvislosti s premnožením medveďa hnedého a v záujme ochrany životov či majetku obyvateľov prijal účinné opatrenia.

Ján Budaj

Ján Budaj

„Žiadne sčítanie, hoc je potrebné, ani avizované dotácie na osvetlenie obcí nezamedzia bez rýchlej zmeny príslušnej legislatívy a rýchlym opatreniam ďalším životu nebezpečným stretom s touto šelmou.  Je potrebné okamžite a jasne definovať lokality, kde má medveď hnedý svoje prirodzené teritórium ako aj tzv. červené zóny, ktoré nemá prekročiť z hľadiska ochrany životov a majetku obyvateľov,“

hovorí podpredseda BBSK Roman Malatinec, ktorý spolu so starostami obcí z Podpoľania organizoval protesty proti (ne)riešeniu situácie ministrom životného prostredia.

Roman Malatinec

Roman Malatinec

Zdroj: TASR a (tom), Foto: ilustračné