Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter o situácii v Telgárte po požiari rómskej osady

SPRÁVY
3 /

V rómskej osade Telgártu došlo v noci z 19. na 20. júla 2023 k veľkému požiaru. Pri požiari prišla o život jedna osoba a plamene zničili viac ako polovicu tunajších drevených chatrčí. O strechu nad hlavou prišlo vyše stovky ľudí.

Situácia v Telgárte je dodnes nedoriešená. Od ničivého júlového požiaru sa obec márne spolieha na pomoc štátu. Unimobunkového systému, ktorý štátu darovala Európska komisia počas ukrajinskej imigračnej vlny, sa v dedine nedočkali. Ľudia postihnutí požiarom týždne žijú v stanoch. Po zrušení mimoriadnej situácie však môžu prísť aj o tie.

„Reálne hrozí, že 102 ľudí skončí v sále kultúrneho domu s rozmermi 15 x 20 metrov. Je to hrozivá predstava. Toalety tam síce sú, ale sprchy chýbajú. V tých rodinách je 60 detí. Netuším, ako by tam fungovali. Na prestavbu objektu obec nemá peniaze. Nebyť snahy banskobystrickej župy, tak sme stratení,“

hovorí starosta Telgártu Jozef Štajer.

Jozef Štajer

Jozef Štajer

Pomocnú ruku im okrem Banskobystrického samosprávneho kraja podali aj rôzne mimovládne organizácie. Situáciu sa podľa  starostu snaží riešiť aj splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero.

„Sme im veľmi vďační. Nebyť ich, tak tí ľudia nemajú čo jesť a ani si čo obliecť. Čo sa týka vlády a jej rezortov, všetko zostalo len v rovine sľubov, čo je smutné,“

dodáva Štajer.

Ondrej Lunter

Ondrej Lunter

K aktuálnej situácii v Telgárte sa vyjadril predseda BBSK Ondrej Lunter:

  1. Predseda vlády dodržal svoje slovo a poveril štátneho tajomníka ministerstva vnútra Tomáša Opartyho, ktorý mal dohodnúť riešenie ubytovania 100 osôb v Telgárte, ktorí pri požiari 20. júla prišli o ubytovanie. V stredu ho vláda na jeho vlastnú žiadosť odvolala.
  1. Na stredajšom pracovnom stretnutí oznámili predstavitelia ministerstva vnútra, že obec Telgárt si má prenajať zo zdrojov Úradu rómskeho splnomocnenca (vo výške 40 000 – 60 000 eur) kontajnery (unimobunky) len do marca budúceho roku. Nie je jasné, ako mohol tento termín vzniknúť, pretože v marci býva v Telgárte aj pol metra snehu a týmto spôsobom nebude garantované ubytovanie pre viac ako 10 rodín ani na najbližšiu celú zimu.
  1. Ak pri tomto rozhodnutí zostane, vláda tým len odsunie riešenie na budúcu vládu, pretože je jasné, že 100 ľudí, ktorí prišli o všetko, potrebujú ubytovanie na obdobie 2 až 3 rokov, čo je reálny a realistický termín pre svojpomocné vybudovanie domov.
  1. Predstavitelia vlády argumentujú, že osud 100 ľudí nie je ich starosť, pričom ale každý vie, že obec Telgárt nemá žiadnu šancu riešiť túto vec vo vlastnej réžii a župa nemá kompetenciu v oblasti krízového riadenia.
  1. Napriek tomu, že táto kríza je absolútne mimo právomocí, kompetencii a rozpočtu župy, snažíme sa od prvého dňa pomáhať, pretože tu nejde o kompetencie, ale o ľudí. V tomto čase začíname s prípravnými prácami pre umiestnenie kontajnerov.
  1. Budem opätovne žiadať predsedu vlády, aby prehodnotil rozhodnutie úradníkov, ktorých riadi, pretože ich “riešenie” nie je ani polovičaté a je termínovo nelogické. Ak už súčasná vláda nie je ochotná pomôcť ľuďom na 2 až 3 roky, kým svojpomocne vybudujú obydlia a odsúva nevyhnutnosť im pomôcť na budúcu vládu, nech im aspoň garantuje ubytovanie na jednu celú zimu.

To znamená vyčleniť prostriedky na prenájom unimobuniek na jeden celý rok (namiesto 40 000 až 60 000 tisíc eur vyčleniť sumu cca 150 000 eur) a vytvoriť priestor pre obec aj budúcu vládu, aby mohli nájsť riešenie, ktoré súčasná vláda nájsť nechce.

Zdroj: Vanesa Čierna a (tom), Foto: ilustračné