Prečo majiteľ objektu na Námestí SNP zahatal vstup cez pasáž do dvora?

SPRÁVY
7 /

Už druhý týždeň Bystričania a nájomníci prevádzok v átriu historického domu na Námestí SNP 14 iba nechápavo krútia hlavou, čo urobil jeho majiteľ. Bez vysvetlenia nechal neforemnou kovovou konštrukciou zahatať vstup do nádvoria z pasáže od námestia.

Neodôvodnená zábrana v pasáži

Majitelia prevádzok majú v hlavu v smútku. Stáli i náhodní návštevníci Lekárne pod bránou, predajne U čarovnej babičky či Nechtového štúdia  narazia na nezmyselnú  kovovú zábranu osadenú do muriva pred bránou, na ktorej visí oznam:

„Vstup do dvora je možný z Hornej Striebornej a cez objekt Benizcky.“

Normálny človek si položí otázku: „Prečo?“  V pasáži sa síce prerábajú interiéry bývalého občerstvenia „Vierkine maškrty“, ale to nemá nič spoločné s uzavretím vstupu do dvora. V pasáži normálne funguje známa kaviareň Leroy i ostatné prevádzky, takže v tom bude niečo iné

Príčinou sú vraj susedské spory

Napokon sa od miestnych dozvedáme , že dôvodom má byť susedský spor majiteľa SNP 14 s vedľajšou OTP bankou, ktorá má vo dvore svoje priestory. Ale prečo kvôli tmu majú trpieť tamojší nájomníci a ľudia, ktorí sem doposiaľ bez problémov chodili? Mimochodom nádvorie tohto domu má svoje čaro, vhodne dopĺňa a rozširuje historický priestor Námestia SNP aj so službami.

Ľudia hromžia, rovnako ako nájomníci, ktorí kvôli nepochopiteľnému  rozhodnutiu majiteľa objektu strácajú zákazníkov a tým pádom aj tržby. Nie každý je však ochotný vybrať sa okľukou cez Hornú Striebornú alebo pasáž Beniczkého domu. Najhoršie je, že nikomu nič nevysvetľuje ani samotný majiteľ. Je to súkromný majetok a basta! Ibaže naozaj si v historickom jadre centrálnej mestskej zóny môže robiť každý majiteľ súkromného objektu, čo sa mu zapáči?

Ohrozenie prístupu na nádvorie v prípade mimoriadnej situácie

Čo na to pamiatkári, najmä čo sa týka pevného osadenia kovovej zábrany do muriva kultúrnej pamiatky so zamedzením prirodzeného spojenia s Námestím SNP? Alebo bezpečnostní inšpektori, keby náhodu došlo na nádvorí k požiaru  alebo by niekto potreboval rýchlu zdravotnícku pomoc?

Odporúčané použitie vstupu cez Hornú Striebornú ho znemožňuje vozidlu, ktoré nemá kód na otvorenie rampy, z pasáže Beniczkého domu sa požiarna technika či sanitka nedostane vôbec. Jednoducho občan zostal kdesi v ofsajde, lebo súkromný majiteľ sa tak rozhodol.

Kultúrna pamiatka SNP 14

Pôvodne dvojpodlažný neskorogotický dom z konca 15. storočia. V prvej tretine 16. storočia patril bohatému zámožnému kupcovi Valentovi Schneiderovi, ktorý bol členom mestskej rady v Banskej Bystrici a v rokoch 1522, 1530, 1531 aj jej richtárom. V roku 1526 počas baníckeho povstania bol dom vypálený. Pri renovácii bola obnovená sgrafitová a maľovaná výzdoba fasády červeným kvádrovaním a rastlinnými dekoratívnymi motívmi. Dnešnú neskorobarokovú fasádu získal po veľkom požiari v roku 1761. Počas SNP v roku 1944 tu mal sídlo hlavný štáb partizánov.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová